fbpx

Nieuws

Is het studiekostenbeding verleden tijd?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

25-06-2021 - Volgen jouw werknemers verplicht opleidingen? En heb je afspraken gemaakt over terugbetaling van studiekosten als ze binnen korte tijd na afronding van de studie uit dienst treden? Lees dan vooral verder!

De situatie:

De Europese Unie heeft een nieuwe richtlijn gepubliceerd. De richtlijn moet zorgen voor meer transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden voor werknemers. Alle lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht deze richtlijn voor 1 augustus 2022 om te zetten in wetgeving. De richtlijn zorgt er onder andere voor dat werkgevers worden beperkt om betaalde studiekosten te verhalen op hun werknemers na uitdiensttreding.

Wat wordt nu vaak afgesproken over studiekosten?

Werkgevers die een verplichte opleiding voor hun werknemers betalen nemen nu vaak een studiekostenbeding met terugbetalingsverplichting op in de arbeidsovereenkomst. Zo willen zij voorkomen dat een werknemer een opleiding komt volgen op kosten van de werkgever en weer vertrekt nadat de opleiding is afgerond. Een schoolvoorbeeld hiervan is de advocatuur. Een advocaat-stagiair volgt de beroepsopleiding en het kantoor betaalt.

Wat gaat er veranderen?

Wanneer de Europese richtlijn per 1 augustus 2022 van toepassing wordt mag dit niet meer bij verplichte opleidingen. De Nederlandse overheid moet de wet zodanig aanpassen dat de kosten van een verplichte opleiding niet meer op de werknemer verhaald kunnen worden. In nieuwe contracten mag dan geen studiekostenbeding meer worden opgenomen. Dit houdt dus een extra financiële last in voor werkgevers. De opleiding moet bovendien worden meegeteld als arbeidstijd en, indien mogelijk, tijdens de werkuren plaatsvinden.

Andere veranderingen:

  • De informatieplicht van de werkgever ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden is verruimd. De werkgever moet in principe binnen zeven dagen informatie geven over de arbeidsvoorwaarden. Daar komt nu een informatieplicht bij over variabele roosters, overwerkregelingen en recht op opleiding.
  • Daarnaast is het volgens de richtlijn niet meer toegestaan om een verbod op nevenwerkzaamheden op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen.
  • Ook mogen werknemers de werkgever verzoeken om een andere contractvorm.

Wat betekent dit voor jou?

Het arbeidsrecht is continu in beweging, de Europese richtlijn is hier een goed voorbeeld van. Het is nog maar afwachten wanneer de Nederlandse overheid precies overgaat tot het wijzigen van de wet. Recht Direct houdt je natuurlijk op de hoogte van de veranderende situatie voor jou als werkgever!

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van de juristen van Recht Direct via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×