
Nieuws
Is het studiekostenbeding verleden tijd?
25-06-2021 - Volgen jouw werknemers verplicht opleidingen? En heb je…
Nieuws
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
25-06-2021 - Volgen jouw werknemers verplicht opleidingen? En heb je afspraken gemaakt over terugbetaling van studiekosten als ze binnen korte tijd na afronding van de studie uit dienst treden? Lees dan vooral verder!
De Europese Unie heeft een nieuwe richtlijn gepubliceerd. De richtlijn moet zorgen voor meer transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden voor werknemers. Alle lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht deze richtlijn voor 1 augustus 2022 om te zetten in wetgeving. De richtlijn zorgt er onder andere voor dat werkgevers worden beperkt om betaalde studiekosten te verhalen op hun werknemers na uitdiensttreding.
Werkgevers die een verplichte opleiding voor hun werknemers betalen nemen nu vaak een studiekostenbeding met terugbetalingsverplichting op in de arbeidsovereenkomst. Zo willen zij voorkomen dat een werknemer een opleiding komt volgen op kosten van de werkgever en weer vertrekt nadat de opleiding is afgerond. Een schoolvoorbeeld hiervan is de advocatuur. Een advocaat-stagiair volgt de beroepsopleiding en het kantoor betaalt.
Wanneer de Europese richtlijn per 1 augustus 2022 van toepassing wordt mag dit niet meer bij verplichte opleidingen. De Nederlandse overheid moet de wet zodanig aanpassen dat de kosten van een verplichte opleiding niet meer op de werknemer verhaald kunnen worden. In nieuwe contracten mag dan geen studiekostenbeding meer worden opgenomen. Dit houdt dus een extra financiële last in voor werkgevers. De opleiding moet bovendien worden meegeteld als arbeidstijd en, indien mogelijk, tijdens de werkuren plaatsvinden.
Het arbeidsrecht is continu in beweging, de Europese richtlijn is hier een goed voorbeeld van. Het is nog maar afwachten wanneer de Nederlandse overheid precies overgaat tot het wijzigen van de wet. Recht Direct houdt je natuurlijk op de hoogte van de veranderende situatie voor jou als werkgever!
Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van de juristen van Recht Direct via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Onbeperkt toegang tot documenten
Rechtshulp take-away service
Voordelig uurtarief
we hebben een beperkt aantal zaken aan de hand gehad. die zijn steeds zeer accuraat opgepakt en afgehandeld. de samenwerking is steeds heel prettig verlopen.
- JP Fiscaal Advies / Jos Peeters
Wij zij nu al enige jaren klant bij Recht Direct en wij hebben fijne ervaringen. De goede en vooral vriendelijke klantenservice helpt direct. Voor de overige vragen zij ze zorgvuldig en goed op de hoogte. De portaal die gratis bij…
- Stockx Klittenband Systemen
Het contact met mijn tussenpersoon, Loes Ewals, heeft helemaal naar wens en vraag gelopen. Juiste en professionele input waar nodig ontvangen. Verder geen woorden nodig om mijn complimenten uit te spreken.
- Paul van der Putten
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser