fbpx

Nieuws

Is huurprijsverlaging vanwege coronamaatregelen mogelijk?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

08-03-2021

De situatie:

De huur vormt voor een huurder een groot deel van de maandelijkse lasten. De financiële situatie van huurders is door corona soms zo schrijnend dat de huur ondanks overheidssteun niet meer (volledig) opgehoest kan worden. Ga dan in gesprek met jouw verhuurder. Kom je er samen niet uit, dan kun je als huurder naar de rechter stappen.

De vraag:

Heeft dit zin?

Het antwoord:

Dat ligt eraan. Verschillende rechters hebben inmiddels geoordeeld dat de overheidsmaatregelen een gebrek opleveren in de huurovereenkomst. Ook is al vaker aangenomen dat overheidsmaatregelen door corona onvoorziene omstandigheden zijn. Op basis van deze twee argumenten zou je huurprijsverlaging kunnen krijgen. Hoe hoog de huurprijsverlaging is – en of het dus lonend is om naar de rechter te stappen – hangt af van verschillende omstandigheden.

Aan welke omstandigheden moet ik denken?

Voor de hoogte van de verlaging is geen algemene regel te geven. De rechter kijkt naar de omstandigheden van het geval. Uit de verschillende uitspraken blijkt dat de rechter onder andere de volgende vragen stelt:

  • Welke maatschappelijke positie heeft de huurder?
  • Wat is de verhouding tussen partijen?
  • Welke belangen spelen er?
  • Hoe groot is het financiële verlies van huurder in deze crisis en wat was de financiële situatie voor de coronacrisis?
  • In hoeverre is verhuurder afhankelijk van het ontvangen van huur?

Belangrijk: financiële gegevens

Rechters vinden het ontzettend belangrijk dat financiële gegevens worden overlegd. Wil je huurprijsverlaging, dan moet je met stukken komen waaruit blijkt dat je in financieel noodweer verkeert. Een horecaondernemer bevindt zich natuurlijk in een andere (financiële) positie dan de huurder van kantoorruimte. Veel van de uitspraken zien op panden van huurders in de zwaarst getroffen sectoren.

Let op: dit zijn geen definitieve oordelen!

De meeste uitspraken waarop dit artikel is gebaseerd zijn gedaan in kort geding. De rechter geeft dan in een snelle procedure een voorlopige uitspraak. De rechters in de bodemzaken moeten nog een definitief oordeel geven over de vraag of een deel van de huur wordt kwijtgescholden.

Wat betekent dit voor jou?

Heb je financiële moeilijkheden en kun je de huur hierdoor niet meer ophoesten? Ga in gesprek en probeer er met je verhuurder uit te komen. Als je tot een oplossing komt, maak dan schriftelijke afspraken. Kom je er niet uit? Laat je dan goed adviseren over de mogelijkheid om een huurprijsverlaging via de rechter af te dwingen.

Recht Direct helpt echt

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met Loes via loes@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×