fbpx

Nieuws

Kijken in de mailbox van je werknemer kan je duur komen te staan!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

01-09-2020

Mag je als werkgever de mailbox van een werknemer doorzoeken?

Kijken in de mailbox van je werknemer kan je duur komen te staan!

‘Ernstige inbreuk op de privacy van een werknemer, vanwege het doorzoeken van de mailbox door de werkgever’; dat is het oordeel van de rechtbank in een onlangs gepubliceerde uitspraak. In deze uitspraak stond de ontbinding van een arbeidsovereenkomst op grond van een verstoorde arbeidsverhouding centraal. De rechtbank bespreekt meerdere verwijten die aan het verzoek van de werkgever tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst ten grondslag liggen. In dit artikel gaan wij alleen in op een belangrijk onderdeel van de uitspraak, namelijk het doorzoeken van de mailbox van een werknemer.

Wat speelde er in deze zaak?

Een werkgever heeft op basis van e-mailberichten uit de mailbox van de werknemer hem een aantal verwijten gemaakt. De werknemer zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘malversaties’ – oftewel verduistering van geld. Hij zou meerdere keren achtergebleven diesel in de tank hebben verkocht aan derden waarbij hij de opbrengst in eigen zak stak. Ook bleek uit de e-mailberichten dat er tussen werknemer en een andere werknemer een affectieve relatie bestond. Tot slot bleek uit diverse e-mailberichten dat de werknemer gevoelige informatie over de werkgever zou hebben gedeeld met derden. De werkgever kwam tot deze conclusie na het openen van de persoonlijke e-mailbox over meerdere jaren. De bevindingen uit de e-mailberichten waren voor de werkgever mede aanleiding om bij de rechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen.

Wat is het oordeel van de rechtbank?

De werkgever had volgens de rechtbank niet het recht de gehele mailbox, zonder concrete verdenking, vooraankondiging of toestemming, te laten onderzoeken. Dit is een ernstige inbreuk op de privacy en heeft de verhouding tussen partijen onnodig verstoord. Met name omdat uit de e-mailberichten niets schokkends naar voren komt. De rechtbank vindt het ook niet passend dat een andere werknemer de mailbox heeft onderzocht. Werkgever had hiervoor een extern bureau kunnen inschakelen. Dit leidt tot de conclusie dat de arbeidsverhouding door de handelswijze van werkgever ernstig en duurzaam verstoord is geraakt en dat de arbeidsovereenkomst niet kan worden voortgezet. Dit is aan de werkgever te wijten. De rechtbank oordeelt dat de werkgever naast de transitievergoeding ook een billijke vergoeding van ruim €38.000,- moet betalen.

Let op met het controleren van werknemers

Deze uitspraak laat onder andere zien dat het controleren of doorzoeken van een mailbox van een werknemer een ernstige inbreuk op de privacy kan opleveren. Het controleren van een mailbox is onder bepaalde voorwaarden toegestaan, maar let er dan op dat deze voorwaarden strikt nageleefd worden.

Vragen?

Heb je vragen over dit onderwerp? Of wil je weten onder welke voorwaarden een werkgever over mag gaan tot controle van een mailbox van een werknemer? Neem dan contact op met de helpdesk.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×