fbpx

Nieuws

Kun je in de huidige coronacrisis onder afspraken uitkomen?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

04-08-2021 - De situatie: Door de coronamaatregelen kan het lastig worden om afspraken met jouw klant of leverancier na te komen. Zo hebben veel winkeliers een zomercollectie besteld, maar hebben ze niet het geld om deze te betalen.

De vraag:

Kun je als bedrijf met een beroep op corona iets doen aan het contract?

Het antwoord:

Je bent in principe verplicht om een afspraak die je hebt gemaakt na te komen. Dit geldt ook als sprake is van bijzondere omstandigheden. Of je daadwerkelijk onder afspraken uit kunt komen, hangt af van de situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in het contract. 

Welke argumenten kun je dan gebruiken?

  1. Ik beroep me op afspraken uit het contract

Ga na of in je contract afspraken staan op basis waarvan bijvoorbeeld geannuleerd kan worden. Kijk hiervoor in het contract en de algemene voorwaarden of er een bepaling over annuleren en annuleringskosten in staat. Let wel: deze annuleringskosten zijn vaak erg hoog.

  1. Ik doe een beroep op overmacht

Verschillende rechters hebben geoordeeld dat je met een beroep op overmacht niet van een betalingsverplichting af kunt komen. Het feit dat je onvoldoende geld hebt komt voor jouw rekening. In het contract kun je wel andere afspraken hebben gemaakt. In dat geval geldt de regeling uit het contract. Kun je de afspraken niet nakomen doordat je feitelijk niet kunt leveren? De materialen komen bijvoorbeeld de grens niet over? Een beroep op overmacht kan dan uitkomst bieden!

  1. Ik doe een beroep op onvoorziene omstandigheden

Je zou kunnen zeggen dat sprake is van onvoorziene omstandigheden waardoor het onredelijk is dat de wederpartij je houdt aan de afspraken. Ben dan eerlijk over jouw situatie en probeer met je contractspartij in overleg te gaan over afwijkende leveringen of een aanpassing van de koopprijs.   

Dit moet je doen:

Kun jij jouw verplichtingen niet meer nakomen? Blijf in gesprek met je contractspartij en probeer te komen tot een regeling waarmee de pijn gedeeld wordt. Wat je in ieder geval niet moet vergeten: bevestig afspraken die je maakt schriftelijk. Tip: Het kan in de praktijk helpen om inzage te geven in je financiële situatie.

Recht Direct helpt echt!

Heb je vragen of wil je tips in jouw situatie? Wij helpen je graag! Neem contact op met Loes via loes@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×