fbpx

Blog

Leen je geld (uit), maak dan duidelijke afspraken over de terugbetaling

29-08-2023 - Geregeld zien wij juridische problemen voorbijkomen die gaan over geldleningen. Het (uit)lenen van geld hoeft in principe geen problemen op te leveren, maar het is wel belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt. Zo ontstaat er vaak discussie over de terugbetaling van een lening. Aan de hand van een zaak laten wij zien waar het vaak fout gaat. Zo voorkom jij discussie rondom het (uit)lenen van geld.

De case

Een man had een geldlening ontvangen van een man en vrouw. De geldlening bestond uit drie delen en had een hoogte van in totaal € 4.400, -. De lening was bedoeld voor schoolgeld voor de dochter van de man, ter betaling van achterstallige huur en om te voorzien in het levensonderhoud van de man. Op een bepaald moment ontstond er discussie over de lening. Deze discussie zag niet op het bedrag, maar op de terugbetaling van het geld. De twee partijen hadden een overeenkomst gesloten waarin de volgende afspraak was opgenomen: ‘De aflossing zal zo snel mogelijk plaatsvinden. Dit kan ook in termijnen.’

De man zei dat hij op grond van deze afspraak de lening pas hoefde terug te betalen wanneer hij hiertoe in staat was. De man en vrouw die de lening hadden verstrekt, waren het hier niet mee eens. Het geld was immers al jaren geleden uitgeleend.

De rechter heeft gekeken naar de afspraken die waren opgenomen in de overeenkomst. Uit de afspraak dat de aflossing zo snel mogelijk zou plaatsvinden, had de man niet mogen opmaken dat hij pas hoefde terug te betalen wanneer hij daartoe in staat was. De man en vrouw mochten de geldlening na een redelijke termijn opeisen. Aangezien de geldlening tussen de zes en tien jaar geleden was verstrekt, was er sprake van een redelijke termijn. De man moest daarom de geldlening terugbetalen.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Wanneer je een geldlening krijgt of verstrekt, is het belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt. Dit geldt ook wanneer je degene met wie je een lening sluit goed kent. Wanneer afspraken onduidelijk zijn, zoals in de zaak die hier besproken werd, kan er discussie ontstaan. De ene partij heeft de afspraken wellicht anders opgevat dan de andere partij.

 

Schakel Recht Direct in

Wij kunnen je hierbij helpen. Wij kunnen bijvoorbeeld een overeenkomst voor je opstellen. Hebben jullie al een overeenkomst opgesteld? Dan kunnen wij natuurlijk ook de juistheid van de afspraken controleren. Zo voorkom je een hoop gedoe. Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×