fbpx

Blog

Let op! Afschaffing tijdelijke huurcontracten woonruimte

30-01-2024 - Onlangs heeft de Eerste Kamer gestemd over een initiatiefvoorstel voor het afschaffen voor tijdelijke huurcontracten bij woonruimte. Wat dit voor jou als verhuurder betekent? Houd er rekening mee dat je mogelijk geen tijdelijke huurcontracten meer kunt aangaan met huurders!

Afschaffen tijdelijke huurcontracten 

 

Momenteel kun je als verhuurder een overeenkomst voor bepaalde tijd aangaan met een huurder. De huur eindigt dan op de afgesproken datum. Als het initiatiefvoorstel wordt aangenomen, worden vaste huurcontracten de norm.  

 

Hiermee krijgen huurders meer zekerheid en hebben zij niet de zorg dat ze binnen een beperkte tijd een nieuwe woning in deze markt moeten vinden. Met de toekomstige wijzigingen worden huurders minder afhankelijk van hun verhuurder en hebben zij meer zekerheid. 

 

Uitzonderingen 

 

Ondanks dat er in beginsel alleen overeenkomsten voor onbepaalde tijd overeengekomen mogen worden zijn er ook uitzonderingen op deze regel. Een uitzondering geldt voor:  

 

  • Huurders die voor hun studie tijdelijk in een andere stad wonen, denk hierbij aan internationale studenten; 
  • Huurders die in verband met renovatie, sloop of dringende werkzaamheden tijdelijk ergens anders moeten wonen; 
  • Woningzoekenden die verblijven in een voorziening voor tijdelijke opvang van personen; 
  • Huurders van wie hun overleden ouder of voogd op het tijdstip van overlijden hun hoofdverblijf in die woning had; 
  • Ouders met minimaal 1 minderjarig kind waarvan de relatie met de andere ouder is beëindigd en die tijdelijk een woning kunnen huren en in de buurt van het kind/kinderen kunnen blijven wonen; 
  • Ex-verslaafden die tijdelijk begeleiding nodig hebben na een opname in een verslavingskliniek. 

 

Wat betekent dit nu echt voor jou? 

 

Als deze wijziging ingaat heeft dit bepaalde gevolgen voor jou als verhuurder. Houdt er rekening mee dat je in de meeste gevallen geen huurcontract voor bepaalde tijd met de huurder mag sluiten, tenzij er een uitzondering is zoals hierboven staat geschreven.  

 

Verder is het belangrijk om alle afspraken met jouw huurder goed schriftelijk vast te leggen, zo voorkom je onduidelijkheden en geschillen. 

 

 

Afsluiting  

 

Hulp nodig bij het opstellen van een huurcontract of vragen hierover?  Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 009 11 80. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×