fbpx

Case

Let op: een loonstop leg je niet zomaar op.

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

13-09-2021 - De situatie: Sinds 1 januari 2020 is de hoofdregel: ‘geen arbeid, toch loon, behalve als het niet-werken voor rekening en risico van de werknemer komt.’ Jij als werkgever draagt de bewijslast voor deze hoofdregel.

De vraag:

Hoe hoog ligt de lat, wil je als werkgever bijvoorbeeld het loon stop kunnen zetten?

Het antwoord:

Hoog. Je moet kunnen onderbouwen en bewijzen waarom het niet-werken voor rekening van de werknemer behoort te komen. Denk hier niet te licht over! De bewijslast is zwaarder dan je denkt. Onlangs heeft de rechtbank een soortgelijke zaak behandeld. Lees onderstaande hoofdpijn case en doe er je voordeel mee.

De hoofdpijn case:

Een werkgever had aan werknemer een vaststellingsovereenkomst aangeboden. Werknemer heeft deze vaststellingsovereenkomst niet aanvaard en hervatte daarna zijn werkzaamheden. Enkele dagen later meldde werknemer zich ziek.

Werknemer werd opgeroepen bij de bedrijfsarts. Deze concludeerde dat sprake was van forse spanningen in de werksituatie. Ook gaf de bedrijfsarts aan dat mediation zinvol kon zijn om een oplossing te zoeken voor de ontstane situatie.

Nadat werkgever in gesprek is gegaan met werknemer (zonder mediator), heeft werknemer zich beter gemeld. Echter hervatte werknemer zijn werkzaamheden niet, ook niet na hier herhaaldelijk op gewezen te zijn door werkgever. Werkgever besluit daarom het loon stop te zetten.

Werknemer start vervolgens een procedure en vordert loondoorbetaling. De kantonrechter stelt werknemer in het gelijk. De kantonrechter is namelijk van mening dat werkgever aan het oordeel van de bedrijfsarts voorbij is gegaan. Werkgever had niet alleen een mediator in moeten schakelen, maar had ook niet mogen verwachten dat de spanningen na één gesprek waren opgelost. Ook was in het advies van de bedrijfsarts niets vermeld over dat werknemer zijn werk zou moeten hervatten.

De kantonrechter oordeelt dat het niet werken van werknemer voor rekening van werkgever komt en wijst de loonvordering dan ook toe.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Houd in je achterhoofd dat de bewijslast voor het niet-werken van de werknemer zeker niet lichtvaardig is. Ben je van plan een loonstop op te leggen, zorg dan altijd dat je hier met een specialist contact over hebt gehad, zodat je zeker weet dat je de juiste stappen zet.

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen? Gedoe met je werknemer? Wij helpen je graag! Neem contact op met Loes voor een vrijblijvend gesprek via loes@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×