fbpx

Blog

Let op! Koffiemomentjes met een zieke werknemer moeten binnen de werktijden plaatsvinden

29-08-2023 - Het is voor werknemers die ziek thuis zitten belangrijk om binding te behouden met het werk. Een bedrijfsarts adviseert daarom meestal om zieke werknemers tijdens ziekte passende arbeid te laten verrichten. Voor een werknemer die géén passende arbeid kan verrichten, wordt vaak een koffiemomentje geadviseerd. De rechter heeft onlangs bepaald dat je als werkgever niet van de werknemer mag verlangen dat hij op ieder moment beschikbaar is voor zo’n koffiemomentje.  

De case

Een werkneemster van een schoonmaakbedrijf meldde zich ziek bij haar werkgever. De arbeidsarts adviseert de werkgever om de werkneemster regelmatig uit te nodigen voor een koffiemomentje. De werkgever en de werkneemster volgde dit advies op en plande meerdere malen een momentje in.

Na een maand adviseerde de arbeidsarts om het koffiemomentje wekelijks in te plannen. De situatie van de werkneemster was namelijk nog niet verbeterd en zo behield zij contact met de werkvloer.

De werkgever wilde de wekelijkse koffiemomentjes inplannen om 18:30 uur. Een eerder tijdstip was voor de werkgever niet mogelijk, aangezien hij zelf de werkzaamheden van de werkneemster moest overnemen. Hierdoor was hij niet eerder dan 18:30 uur klaar met zijn werkzaamheden. De werkneemster ging hier echter niet mee akkoord, omdat 18:30 uur na haar oorspronkelijke werktijd was. De werkgever hield vol dat er geen andere mogelijkheid was en gaf aan dat hij een loonstop zou doorvoeren wanneer de werkneemster niet op het koffiemomentje zou verschijnen. De werkneemster verscheen niet op het koffiemomentje, waarop een loonstop volgde.

De werkneemster stapte naar de rechter naar aanleiding van de loonstop. De rechter oordeelde dat het inplannen van een koffiemomentje op advies van de bedrijfsarts in onderling overleg moet plaatsvinden. Er moet daarbij rekening worden gehouden met de belangen van zowel de werknemer als de werkgever. De rechter vond het redelijk dat voor het inplannen van een koffiemomentje werd aangesloten bij de oorspronkelijke werktijden. Dat zijn de werktijden (gedurende een jaar) voorafgaand aan de ziekte. De werknemer hoefde niet akkoord te gaan met een koffiemoment om 18:30 uur, aangezien dit buiten haar werktijden viel. Daarbij had de werkgever onvoldoende moeite gedaan om het probleem op een andere manier op te lossen, zoals vervanging regelen of een digitaal koffiemoment inplannen. De rechter oordeelde dan ook dat de loonstop ongeldig was.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Koffiemomentjes met een zieke werknemer moet je laten plaatsvinden binnen de oorspronkelijke werktijden. Een werknemer hoeft dan ook niet op koffiemomentjes buiten de werktijd te verschijnen. Dit geldt ook wanneer de koffiemomentjes door de arbeidsarts geadviseerd zijn. Zorg er daarom altijd voor dat je binnen de oorspronkelijke werktijden afspreekt met een zieke werknemer.

 

Schakel Recht Direct in

Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×