fbpx

Blog

Let op! Modelovereenkomsten vrije vervanging worden geschrapt.

18-12-2023 - Werk jij met zzp’ers? Let dan goed op! De Belastingdienst trekt namelijk de goedkeuring in van modelovereenkomsten die gaan over ‘vrije vervanging’. In dit bericht leggen wij uit wanneer iemand als werknemer wordt gezien en wat de gevolgen zijn van deze intrekking.

Wanneer wordt iemand als werknemer gezien? 

Iemand wordt als werknemer gezien, als aan de wettelijke definitie van een arbeidsovereenkomst is voldaan: 

  1. Arbeid: er is sprake van een voor de werkgever productieve arbeidsprestatie. 
  2. Loon: degene die arbeid verricht ontvangt een tegenprestatie. De naam die partijen aan de tegenprestatie toekennen, is niet van belang. 
  3. Gedurende zekere tijd 
  4. In dienst: degene die arbeid verricht doet dit onder de zeggenschap van de werkgever.  
  5. Persoonlijke arbeid: heeft iemand de vrijheid om zich door een ander te laten vervangen of verbindt hij zich niet zelf werkzaamheden te verrichten, dan is er geen arbeidsovereenkomst. Een werknemer mag zich wel met toestemming van de werkgever door een derde laten vervangen. 

 

Waarom zijn modelovereenkomsten gemaakt? 

De belastingdienst heeft modelovereenkomsten gemaakt waarmee het vierde criteria of het vijfde criteria wordt uitgesloten.  

Als je met een zzp’er contracteert op basis van een modelovereenkomst van de belastingdienst én in je in de praktijk de afspraken naleeft, dan wordt de arbeidsverhouding door de belastingdienst gezien als een overeenkomst van opdracht. 

De belastingdienst heeft recent besloten de goedkeuring van de Algemene modelovereenkomst vrije vervanging en daarop gebaseerde modellen in te trekken. Dit is het model dat is gebaseerd op het vijfde criteria. In een recente zaak is namelijk bepaald dat sprake kan zijn van een dienstbetrekking als een zzp’er zich volgens de overeenkomst kan laten vervangen, maar hier in de praktijk weinig gebruik van wordt gemaakt.  

 

Wat moet je doen? 

Heb jij met een zzp’er een overeenkomst gesloten die gebaseerd is op de modelovereenkomst ‘vrije vervanging’? Zorg er dan voor dat je op korte termijn de arbeidsrelatie opnieuw beoordeelt en waar nodig aanpast. Belangrijk is dat het vierde criterium, ‘in dienst van’ wordt uitgesloten en dat hier in de praktijk ook geen sprake van is. 

Twijfel je of de zzp’ers die voor jou werken in de praktijk als zzp’er worden gezien? Zorg er dan ook voor dat de arbeidsrelatie wordt beoordeeld. 

 

Wat is het risico? 

Als je de bedoeling had een overeenkomst van opdracht te sluiten, maar later wordt de relatie gezien als arbeidsovereenkomst, kan dit vervelende gevolgen hebben. Wij sommen de belangrijkste risico’s op: 

  1. De belastingdienst legt naheffingsaanslagen op 
  2. De zzp’er claimt een dienstverband 
  3. Het pensioenfonds of de cao-partij klopt aan en leggen naheffingen op 

Dit kan behoorlijk in de papieren lopen.  

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?  

Maak jij gebruik van de modelovereenkomst ‘vrije vervanging’ of twijfel je of zzp’ers in de praktijk ook echt zzp’ers zijn? Dan hebben wij de volgende actiepunten voor je: 

  • Laat de arbeidsrelatie tussen jou en de zzp’er beoordelen. Mocht de overeenkomst of arbeidsrelatie niet (meer) aan de regels voldoen, pas deze dan aan. 
  • Check als je een zzp’er hebt die werkt op basis van een modelovereenkomst ‘vrije vervanging’ of je deze om kunt zetten naar een modelovereenkomst werkgeversgezag. 
  • Controleer regelmatig hoe de werkzaamheden in de praktijk worden uitgevoerd. Zo kun je bepalen wat de arbeidsrelatie is.  

 

Recht Direct helpt echt! 

Wil je dat wij de rechtsverhouding met zzp’ers binnen jouw bedrijf beoordelen? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×