fbpx

Blog

Let op! Ontslag via Whatsapp is niet altijd geldig

31-07-2023 - Werkgevers let op! Neemt een werknemer ontslag via Whatsapp betekent dit niet altijd dat de arbeidsovereenkomst ook daadwerkelijk wordt beëindigd. Aan de hand van de case in onze blog leggen wij je uit hoe je hier als werkgever mee om moet gaan.

De case

Een werkgever had problemen met het uitbetalen van zijn werknemers. Werknemers kregen vaak niet op tijd of niet volledig uitbetaald. De werkgever gaf aan dat dit kwam door de klanten. Hij stuurde een foto naar zijn werknemers in de groepsapp waarin was te zien dat klanten hun betalingsverplichtingen niet nakwamen.

Een van de werknemers reageerde daarop dat het voor hem niet meer ging. Hij stuurde het volgende: ‘Ontslag mij omdat kan niet meer’. De werkgever reageerde daarop: ‘Das goed, maandag gelijk regelen dan’. Een paar dagen later ontving de werknemer een ontslagbrief. De werknemer gaf aan dat hij zich niet kon vinden in de brief en dat hij beschikbaar was om te werken. De werkgever plande de werknemer echter niet meer in en de werknemer besloot daarom om naar de rechter te stappen.

De werknemer zei bij de rechter dat hij boos en gefrustreerd was en in een emotionele toestand verkeerde toen hij het Whatsappbericht verstuurde. Er zou daarom geen sprake zijn van een opzegging. Opzegging door een werknemer is pas geldig als deze opzegging duidelijk en ondubbelzinnig wordt gedaan en gericht is op het beëindigen van het dienstverband. Ook moet de werkgever altijd nagaan of de werknemer zich bewust is van de nadelige gevolgen van de beëindiging van het dienstverband.

In dit geval was de werkgever meteen ingegaan op het Whatsappbericht van de werknemer, zonder de werknemer verder in te lichten over de nadelige gevolgen van opzegging. Ook had de werkgever niet onderzocht of de werknemer daadwerkelijk beëindiging van de arbeidsovereenkomst wilde bereiken. De rechter oordeelt dan ook dat de werknemer geen ontslag had genomen en dat de werkgever daar ook niet van uit mocht gaan. Er was daarom nooit sprake geweest van beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De werkgever moest de werknemer daarom weer toelaten tot de werkzaamheden en een deel van het achterstallige loon betalen.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Als een werknemer in een opwelling de arbeidsovereenkomst opzegt, kun je hier als werkgever niet zomaar mee akkoord gaan. Zeker niet als de opzegging via Whatsapp wordt gedaan. Er geldt namelijk de strenge eis dat een opzegging duidelijk en ondubbelzinnig moet zijn. Daarnaast ben je als werknemer verplicht om nadelige gevolgen van een opzegging met de werknemer te bespreken. Als een werknemer opzegt via Whatsapp is het daarom verstandig om een gesprek met de werknemer in te plannen en na te vragen of hij ook echt ontslag wilde nemen.

 

Schakel Recht Direct in

Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×