fbpx

Blog

Let op: toezeggingen via Whatsapp kunnen tegen je worden gebruikt

04-12-2023 - Elektronische communicatie zoals Whatsapp is tegenwoordig niet meer weg te denken. Dit maakt ons dagelijks leven een stuk eenvoudiger. Het kan echter ook nadelen hebben. Een appje is zo gestuurd, maar als je eenmaal een toezegging hebt gedaan kan dit je duur komen te staan. Aan de hand van onderstaande casus leggen wij uit waarom je moet opletten wat je toezegt.

De case

Een vrouw heeft een bedrag van € 17.000,- geleend van een man. Dit hebben zij netjes vastgelegd in een geldleningsovereenkomst. Een goed begin dus.

De vrouw stopt echter op een gegeven moment met aflossen. Zij is van mening dat de € 10.750,- die nog openstaat is kwijtgescholden door de man.

Het loopt zo hoog op tussen de man en de vrouw dat ze bij de rechter uitkomen. De man wil dat de vrouw de schuld volledig terugbetaalt. De vrouw laat echter een geluidsopname horen waarin de man zegt dat hij het geld niet meer hoeft te hebben. Ook staat in een appje dat de man aan de vrouw heeft gestuurd het volgende:

“Je hoeft me echt niets terug te betalen echt niet ik heb liever dat je wat moois van je bedrijfje maakt en je helemaal daarop focust je hebt een mooi product zoek er afnemers bij en investeer daarin ik hoef echt geen geld terug.”

De vrouw heeft na dit appje nog wel enkele betalingen gedaan. De man vindt dat de vrouw zich aan de afspraken uit de geldleningsovereenkomst moet houden.

Heeft de man met de mondelinge toezegging en het appje afstand gedaan van zijn vorderingsrecht?

Wat staat er in de wet?

In principe gaan een overeenkomst teniet als partijen dit vastleggen in een overeenkomst. Het kan echter gebeuren dat een geldschieter een aanbod tot afstand doet zonder dat de geldlener hier iets voor hoeft te doen (“om niet”). Doet de geldschieter dit aanbod, heeft de geldlener dit ontvangen én wijst de geldlener dit niet af, dan geldt dit als aanvaard.

Wat beslist de rechter?

De rechter stelt de vrouw in het gelijk: ze hoeft de schuld niet terug te betalen. De man heeft een aanbod tot afstand gedaan, de vrouw heeft het ontvangen en ze heeft het aanbod niet afgewezen. Feit dat de vrouw nog wel betalingen heeft gedaan na dit appje, maakt dit niet anders. Kortom: de man kan fluiten naar zijn geld.

 

Wat betekent dit voor jou?

Ben voorzichtig bij communicatie via Whatsapp andere elektronische wegen. In een opwelling kun je soms een bericht versturen dat grote gevolgen kan hebben voor afspraken die je hebt gemaakt. In dit geval maakt de man het overigens wel heel bont, maar voor iedereen geldt: een appje is zo gestuurd, de gevolgen zijn niet altijd direct te overzien.

 

Schakel Recht Direct in

Heb je een juridische vraag? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×