fbpx

Blog

Loon van een zieke werknemer stopzetten? Let goed op!

28-03-2024 - Wanneer je het loon van een zieke werknemer wil stopzetten, moet je hier altijd alert op zijn. Zo moest de werkgever in onderstaande uitspraak een deel van het loon van een zieke werkneemster terugbetalen, omdat de werkneemster een goede reden had om niet aan haar re-integratieverplichtingen te voldoen.

De case

Een werkneemster van een luchthaven werd arbeidsongeschikt, waardoor ze een tijd niet kon werken. Er werd daarom een re-integratietraject gestart. Op een bepaald moment in het traject adviseerde de bedrijfsarts twee vervolgstappen:

  • De werkneemster moest alternatieve werkzaamheden uitvoeren, omdat zij nog niet in staat was om haar oude werkzaamheden volledig uit te voeren.
  • De werkgever en de werkneemster moesten in gesprek gaan om ervoor te zorgen dat er normale arbeidsverhoudingen ontstonden. De arbeidsverhoudingen waren op dat moment namelijk niet goed.

De werkneemster weigerde beide vervolgstappen uit te voeren, omdat ze daar naar eigen zeggen niet toe in staat was. De werkneemster vroeg een deskundigenoordeel aan bij het UWV. Het UWV oordeelde dat de werkneemster inderdaad niet in staat was om werkzaamheden uit te voeren. Toch besloot de werkgever het loon stop te zetten, omdat de werkgever vond dat de werkneemster niet meewerkte aan haar re-integratie.

De werkneemster stapte daarom naar de rechter. De rechter oordeelde dat de loonstop wat betreft het weigeren van een gesprek terecht was. De werkneemster kon namelijk gewoon in gesprek gaan met haar werkgever. Echter, de loonstop voor het niet uitvoeren van de alternatieve werkzaamheden was onterecht volgens de rechter. De werkneemster was namelijk niet in staat om de werkzaamheden uit te voeren, waardoor zij een goede reden had om niet mee te werken aan de re-integratie. De werkgever moest daarom een deel van het loon terugbetalen, namelijk het deel dat zag op de loonstop voor het niet uitvoeren van de werkzaamheden.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Wanneer een werknemer niet voldoet aan zijn re-integratieverplichtingen, kun je dus niet zomaar het loon van die werknemer stopzetten. Als een werknemer een goede reden heeft, is het niet uitvoeren van de re-integratieverplichtingen namelijk geoorloofd. Daarom is het verstandig om bij twijfel een deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV. Het UWV kan dan voor jou bepalen of de werknemer inderdaad een geldige reden heeft om het uitvoeren van re-integratieverplichtingen te weigeren.

 

Schakel Recht Direct in

Werkt een werknemer niet mee aan zijn of haar re-integratie? Wij kunnen je helpen met nemen van de juiste vervolgstappen. Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×