fbpx

Nieuws

Maatregelen mogelijk wanneer een werknemer weigert een mondkapje te dragen (!)

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

28-01-2021

De hoofdpijn case:

Werkgever, een banketbakkerij, heeft zijn werknemers de instructie gegeven een mondkapje te dragen tijdens het werk. Eén van deze werknemers, een bezorger, weigerde een mondkapje te dragen. Werkgever accepteerde dat niet en besloot betaling van het loon op te schorten en de werknemer op non-actief te stellen.

De vraag:

Mocht deze werkgever de werknemer op non-actief stellen en het loon opschorten? 

Het antwoord:

Ja. Volgens de kantonrechter is sprake van een instructierecht en in dit geval had de instructie van de werkgever twee goede doel voor ogen namelijk, het zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving én het beschermen van het bedrijfsbelang. Ondanks dat over de werking van het mondkapje gediscussieerd kan worden, heeft de kantonrechter toch geoordeeld dat het mondkapje een maatschappelijk aanvaard middel is en dus geschikt is om deze doelen te bereiken.

De werknemer ging echter niet bij de pakken neerzitten en probeerde nog een slag te slaan.  Dat deed de werknemer door aan te geven dat het verplicht dragen van een mondkapje inbreuk maakte op zijn persoonlijke levenssfeer, omdat dit hinder, ongemak en gezondheidsrisico’s zou veroorzaken. Maar de kantonrechter gaat hier niet in mee. De bezorger zat namelijk 80 tot 90% van zijn werktijd in de bus en hoefde het mondkapje dan niet te dragen. Werkgever had het dragen van een mondkapje in de bus namelijk niet verplicht gesteld.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Heb je net als de werkgever in deze zaak te maken met een werknemer die de instructies aan zijn laars lapt? Dan kan het zo maar zijn dat je in je recht staat om het loon op te schorten en een werknemer op non-actief te stellen.

Houd er rekening mee dat een zaak als deze erg casuïstisch is. Schakel ons daarom altijd eerst even in, voordat je overgaat tot het inzetten van deze of andere maatregelen. Wel zo handig, je wilt namelijk toch wel zeker weten dat je de juiste stappen zet.

Schakel Recht Direct in

Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Neem contact op met Aimy via aimy@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×