Nieuws

Maatregelen mogelijk wanneer een werknemer weigert een mondkapje te dragen (!)

28-01-2021

De hoofdpijn case:

Werkgever, een banketbakkerij, heeft zijn werknemers de instructie gegeven een mondkapje te dragen tijdens het werk. Eén van deze werknemers, een bezorger, weigerde een mondkapje te dragen. Werkgever accepteerde dat niet en besloot betaling van het loon op te schorten en de werknemer op non-actief te stellen.

De vraag:

Mocht deze werkgever de werknemer op non-actief stellen en het loon opschorten? 

Het antwoord:

Ja. Volgens de kantonrechter is sprake van een instructierecht en in dit geval had de instructie van de werkgever twee goede doel voor ogen namelijk, het zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving én het beschermen van het bedrijfsbelang. Ondanks dat over de werking van het mondkapje gediscussieerd kan worden, heeft de kantonrechter toch geoordeeld dat het mondkapje een maatschappelijk aanvaard middel is en dus geschikt is om deze doelen te bereiken.

De werknemer ging echter niet bij de pakken neerzitten en probeerde nog een slag te slaan.  Dat deed de werknemer door aan te geven dat het verplicht dragen van een mondkapje inbreuk maakte op zijn persoonlijke levenssfeer, omdat dit hinder, ongemak en gezondheidsrisico’s zou veroorzaken. Maar de kantonrechter gaat hier niet in mee. De bezorger zat namelijk 80 tot 90% van zijn werktijd in de bus en hoefde het mondkapje dan niet te dragen. Werkgever had het dragen van een mondkapje in de bus namelijk niet verplicht gesteld.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Heb je net als de werkgever in deze zaak te maken met een werknemer die de instructies aan zijn laars lapt? Dan kan het zo maar zijn dat je in je recht staat om het loon op te schorten en een werknemer op non-actief te stellen.

Houd er rekening mee dat een zaak als deze erg casuïstisch is. Schakel ons daarom altijd eerst even in, voordat je overgaat tot het inzetten van deze of andere maatregelen. Wel zo handig, je wilt namelijk toch wel zeker weten dat je de juiste stappen zet.

Schakel Recht Direct in

Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Neem contact op met Aimy via aimy@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

Kennis van zaken, snelle reactie.

We werken goed samen met Recht Direct. Het is een laagdrempelige manier om snel juridisch advies in te winnen. We krijgen snel reactie zodat we vervolgens snel kunnen handelen.

- Leon

Prettige en duidelijke communicatie

Fijn om te weten dat je iemand achter de hand hebt bij situaties die daar om vragen. Fijne samenwerking en aardige mensen. De portal is ook erg fijn en praktisch.

- Tamara

9

We zijn alweer een paar jaar aangesloten bij Recht Direct en kloppen regelmatig bij hen aan met juridische vragen. De korte reactietijd, de pragmatische benadering en de bruikbaarheid van de adviezen bieden ons als kleine woningcorporatie echt meerwaarde. We hoeven…

- Paul Sebregts, Woningstichting St. Joseph

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×