
Case
Werknemer richt nieuw bedrijf op met documenten huidige werkgever. Wat nu?
12-09-2022 - Als ondernemer wil je niet dat gevoelige bedrijfsinformatie…
Case
12-09-2022 - Als ondernemer wil je niet dat gevoelige bedrijfsinformatie naar buiten wordt gebracht. Daarom wordt er vaak een geheimhoudingsbeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst van werknemers. Maar, valt het doorsturen van zakelijke e-mails naar een privé-mail of concurrent hier ook onder?
Mag een werknemer zakelijke e-mails doorsturen naar een privé-mail of concurrent?
Het hof heeft zich onlangs gebogen over deze vraag en oordeelt dat dit afhangt van de formulering van het geheimhoudingsbeding.
Een werknemer van een advocatenkantoor gespecialiseerd in incasso besluit bij dit kantoor te vertrekken om zelf een onderneming op te zetten. Hij richt zich met deze onderneming op een voor hem bekend vakgebied: incasso. Toen de oud-werknemer nog in dienst was van het advocatenkantoor heeft hij vanaf zijn zakelijke e-mailadres een aantal documenten naar zijn privé e-mailadres doorgestuurd. Het advocatenkantoor stelt dat de oud-werknemer in strijd met het nevenwerkzaamheden- en geheimhoudingsbeding heeft gehandeld. Het Hof oordeelt echter dat het beding niet ruim genoeg geformuleerd was, waardoor het versturen van bestanden naar een privé e-mailadres hier niet onder viel.
Als je er zeker van wil zijn dat werknemers geen gevoelige bedrijfsinformatie naar buiten brengen, is het belangrijk dat je een duidelijk geheimhoudingsbeding opstelt. Door onvoldoende duidelijke formulering kan een beding namelijk anders uitpakken dan je bedoeld had. Wil je dus dat werknemers geen informatie doorsturen naar hun privé e-mailadres of naar een concurrent? Zorg dan voor een duidelijk verbod! In de arbeidsovereenkomsten in onze documentgenerator is dit de standaard.
Hulp nodig bij het opstellen van een geheimhoudingsbeding of heb je andere vragen? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Onbeperkt toegang tot documenten
Rechtshulp take-away service
Voordelig uurtarief
Veel gehad aan de klantportal met documenten. Met name rondom het gereed maken van veel HRM-zaken en AVG heb ik daar veel aan gehad. Bij vragen heb ik ook altijd snel een reactie gekregen. En de workshops die ik heb…
- Eline
Inmiddels zijn we alweer enkele jaren klant bij Recht Direct. Snelle communicatie, betrokkenheid en bovenal deskundig advies!
- Partyhome Verhuur & Entertainment
ivm te weinig zaken doen stoppen we. Wel is altijd de informatie keurig en op tijd. Maar te weinig om weer een jaar verder te gaan.
- Terry
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser