fbpx

Case

Werknemer richt nieuw bedrijf op met documenten huidige werkgever. Wat nu?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

12-09-2022 - Als ondernemer wil je niet dat gevoelige bedrijfsinformatie naar buiten wordt gebracht. Daarom wordt er vaak een geheimhoudingsbeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst van werknemers. Maar, valt het doorsturen van zakelijke e-mails naar een privé-mail of concurrent hier ook onder?

De vraag:

Mag een werknemer zakelijke e-mails doorsturen naar een privé-mail of concurrent?

Het antwoord:

Het hof heeft zich onlangs gebogen over deze vraag en oordeelt dat dit afhangt van de formulering van het geheimhoudingsbeding.

De case

Een werknemer van een advocatenkantoor gespecialiseerd in incasso besluit bij dit kantoor te vertrekken om zelf een onderneming op te zetten. Hij richt zich met deze onderneming op een voor hem bekend vakgebied: incasso. Toen de oud-werknemer nog in dienst was van het advocatenkantoor heeft hij vanaf zijn zakelijke e-mailadres een aantal documenten naar zijn privé e-mailadres doorgestuurd. Het advocatenkantoor stelt dat de oud-werknemer in strijd met het nevenwerkzaamheden- en geheimhoudingsbeding heeft gehandeld. Het Hof oordeelt echter dat het beding niet ruim genoeg geformuleerd was, waardoor het versturen van bestanden naar een privé e-mailadres hier niet onder viel.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Als je er zeker van wil zijn dat werknemers geen gevoelige bedrijfsinformatie naar buiten brengen, is het belangrijk dat je een duidelijk geheimhoudingsbeding opstelt. Door onvoldoende duidelijke formulering kan een beding namelijk anders uitpakken dan je bedoeld had. Wil je dus dat werknemers geen informatie doorsturen naar hun privé e-mailadres of naar een concurrent? Zorg dan voor een duidelijk verbod! In de arbeidsovereenkomsten in onze documentgenerator is dit de standaard.

Schakel Recht Direct in

Hulp nodig bij het opstellen van een geheimhoudingsbeding of heb je andere vragen? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×