fbpx

Nieuws

Marjolein Kerkhofs: mijn eerste koopwoning

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

24-04-2019

Marjolein Kerkhofs stelt zich even voor. Marjolein is inmiddels alweer een halfjaar in dienst als jurist bij Recht Direct. Naast haar werk is ze druk bezig met de bouw en inrichting van haar eerste koopwoning. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je met veel dingen rekening houden. Daarom geeft ze in haar persoonlijk artikel een aantal tips die handig zijn bij het kopen van een eerste woning.

Marjolein Kerkhofs: mijn eerste koopwoning

In dit artikel stelt Marjolein Kerkhofs zich voor. Marjolein is inmiddels alweer een halfjaar in dienst als jurist bij Recht Direct. Naast haar werk is ze druk bezig met de bouw en inrichting van haar eerste koopwoning. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je met veel dingen rekening houden. Daarom geeft ze in dit artikel een aantal tips die handig zijn bij het kopen van een eerste woning.


Graag wil ik me voorstellen door iets te vertellen over wat mij op dit moment in het dagelijkse leven bezig houdt, namelijk de oplevering en inrichting van mijn eerste koopwoning. In de zomer van 2017 heb ik me ingeschreven voor een nieuwbouwproject in Helmond. Nadat duidelijk werd welke kavel aan ons werd toegewezen, ben ik direct begonnen met het maken van plannen voor de inrichting van de woning. Wat een heerlijk gevoel is dat, om te weten dat je het huis naar eigen smaak in kunt richten! Het kopen van een nieuwbouwwoning in het kader van een nieuwbouwproject gaat helaas niet altijd zo soepel als gedacht.

Gedurende de afgelopen maanden bij Recht Direct zijn er al verschillende vragen voorbij gekomen over koopcontracten, gebreken en allerlei andere vragen met betrekking tot bouw. Als jurist zijn bepaalde zaken voor mij misschien vanzelfsprekend, maar dat is voor niet iedereen zo. Ik laat jullie daarom graag zien waar je, onder andere, rekening mee kan houden bij het kopen van een nieuwbouwwoning binnen een project. Als ondernemer heb je hier misschien niet mee te maken, maar wellicht dat jij zelf of dat iemand anders in je omgeving het idee heeft om zich in te schrijven voor een nieuwbouwproject. Het is dan zeker de moeite waard om onderstaande punten door te nemen.

Oplevering te laat

Als je, net zoals ik, een nieuwbouwwoning koopt binnen een project, kun je natuurlijk niet wachten om de woning in te richten en ontvang je nog liever vandaag dan morgen de sleutels! In de aannemingsovereenkomst kom je, onder andere, met de aannemer overeen binnen welke ‘werkbare dagen’ de woning moet zijn opgeleverd. Wat als de aannemer zich hier niet aan houdt? In de aannemingsovereenkomst is tevens opgenomen welke consequentie dit heeft. Vaak moet de aannemer dan een percentage van de aanneemsom of een vast bedrag voldoen voor iedere dag dat de woning te laat wordt opgeleverd. Dit bedrag kan best hoog oplopen, daarom is het raadzaam om hier vooraf al rekening mee te houden!

Gebreken bij oplevering

Eindelijk het moment van oplevering! Maar wat als de aannemer de verkeerde tegels heeft gebruikt of er een deuk zit in de deur? Mijn advies is om een bouwkundig adviseur mee te nemen naar de oplevering. Er kunnen namelijk ook gebreken zijn aan de woning die niet altijd met het blote oog te zien zijn en al hélemaal niet opvallen als je zó graag de sleutels ontvangt. Alle gebreken die je tijdens de oplevering constateert worden vastgelegd in een opleveringrapport. De aannemer heeft dan een bepaalde tijd, meestal 3 maanden, om alle gebreken te verhelpen. Het is dus van groot belang dat je voor of bij de oplevering de woning goed onderzoekt en de eventuele geconstateerde gebreken doorgeeft aan de aannemer.

Aannemer gaat failliet

Het moment dat je te horen krijgt dat de aannemer failliet gaat en je waarschijnlijk nóg langer moet wachten op de oplevering van je woning. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor, toch is het belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken. Kijk ook of in de aannemingsovereenkomst een bepaling is opgenomen over de situatie dat de aannemer failliet gaat tijdens de bouw.

Al met al ben ik nog steeds heel blij met de keuze voor dit nieuwbouwproject en kan ik niet wachten totdat we de sleutels krijgen! Hopelijk verlopen de komende maanden bij mij voorspoedig en kan ik over een aantal maanden beginnen met het inrichten en bewoonbaar maken van de woning. Dit zal ook nog de nodige tijd in beslag nemen!

Heb je vragen of wil je advies?

Neem dan contact op via:

Marjolein@rechtdirect.nl
of
0493 326688

Maak jouw organisatie AVG-proof!

Om boetes te voorkomen is het van belang om niet langer te wachten met het geheel implementeren van de AVG in de bedrijfsvoering. Het hulpvaardig toezicht loopt nog tot 25 mei 2019, daarna zal de Autoriteit de AVG gaan handhaven.

Goorts + Coppens Advocaten en Recht-Direct hebben verschillende AVG-pakketten die jouw organisatie helpen AVG-proof te zijn. Bekijk de pakketten.

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×