fbpx

Blog

Mediation: een goede manier van conflictoplossing én vanaf 1 maart 2023 gesubsidieerd

28-03-2023 - Wanneer een conflict ontstaat tussen twee partijen, wordt snel gedacht aan een procedure. Je komt er niet uit met de wederpartij, dus dan moet de rechter maar een beslissing nemen. Toch is dit niet de enige manier waarop je een conflict op kunt lossen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor mediation. Dit wordt steeds meer gebruikt en kan erg effectief zijn. Wij leggen je uit wat het precies is en waar je op moet letten.

Wat is mediation?

Mediation is eigenlijk een gevorderde vorm van bemiddeling. Bij mediation treedt een mediator als neutrale partij op. Een mediator heeft kennis van het recht, bijvoorbeeld omdat hij of zij ook advocaat is. De mediator is onafhankelijk en onpartijdig en probeert voor een goede oplossing voor beide partijen te zorgen.

 

Waarom mediation?

  • Je houdt meer grip op de zaak. à Bij een procedure geef je het uit handen aan de rechter.
  • De kosten van mediation zijn hoogstwaarschijnlijk lager dan de kosten van een procedure. à Er is één mediator die je vaak allebei voor de helft betaalt en hoeft daarbij geen proceskosten van de rechtbank te betalen.
  • Je onderhoudt een beter verstandhouding met de wederpartij. Je probeert namelijk samen tot een oplossing te komen. à In de rechtbank sta je lijnrecht tegenover elkaar.
  • Je bent vrij om te spreken. Er worden niet direct gevolgen verbonden aan de dingen die je zegt. Je kunt via mediation pas gebonden worden wanneer je een overeenkomst ondertekent die is opgesteld aan de hand van de mediation. à In een rechtszaak kan alles wat je zegt tegen je worden gebruikt.

 

Mediation nodig?

Wij kunnen je doorverwijzen naar een gecertificeerde mediator. Vanaf 1 maart 2023 wordt mediation in sommige gevallen zelfs gesubsidieerd. Wanneer partijen via de rechtspraak naar mediation verwezen worden, krijgen zij mediation voor een gereduceerd bedrag.

 

Vragen?

Wil je hier meer over weten? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×