fbpx

Case

Mijn werknemer wil op sabbatical

28-02-2024 - We zien steeds vaker dat een werknemer er een tijdje tussen uit wil voor een zogenaamde sabbatical. De werknemer vertrekt dan voor een aantal maanden naar het buitenland. Voor jou als werkgever kan dit natuurlijk vervelend zijn. Maar kun je er wel iets aan doen? Hoe dit in elkaar zit, leg ik je uit aan de hand van een recente uitspraak van de rechter.

De case 

Een werkneemster is in dienst bij easyJet en volgt daarnaast de studie psychologie. Voor deze studie wilde ze graag een aantal maanden op uitwisseling naar Canada. 

De werkneemster vroeg een ‘career break’ aan voor haar uitwisseling. In de CAO stond namelijk dat werknemers daar recht op hadden. easyJet heeft hier echter geen toestemming voor gegeven. De reden is dat het dienstrooster van easyJet geen ruimte biedt hiervoor. Als gevolg heeft de werkneemster een procedure gestart.  

 

Wat beslist de rechter? 

Er bestaat geen recht op onbetaald verlof, maar in de CAO van easyJet is het recht op een career break opgenomen. De werkneemster heeft deze career break ruim op tijd aangevraagd (een aantal maanden van tevoren). De rechter heeft een belangenafweging gemaakt. Haar belang (kansen en zelfontwikkeling) is groter dan het belang van easyJet. Daarnaast had easyJet genoeg bezetting voor de periode waarvoor zij de sabbatical hadden geweigerd.  

Kort samengevat: de kantonrechter oordeelt dat de werkneemster een sabbatical mocht opnemen. 

 

Wat betekent dit nu echt voor jou? 

  • Maak schriftelijke afspraken met je werknemers over dit onderwerp. 
  • Het is van belang om werknemers te informeren dat er tijdens onbetaald verlof geen vakantieopbouw en pensioenopbouw plaatsvindt. 
  • Let op dat er geen wettelijk recht bestaat voor een sabbatical. Het kan dus wel zo zijn dat er in de CAO andere afspraken over zijn gemaakt.  

 

Recht Direct helpt echt! 

Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Wij helpen je graag! Ook kun je contact opnemen met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of 085 008 11 80. 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×