fbpx

Case

Mogen werknemers zonder toestemming gesprekken met hun werkgever opnemen?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

13-10-2022 - We horen steeds vaker dat gesprekken tussen werkgevers en werknemers stiekem door de werknemer worden opgenomen. Vaak gebeurt dit op het moment dat de situatie al flink is geëscaleerd en wil de werknemer achteraf aan kunnen tonen wat jij hebt gezegd. Het stiekem opnemen van gesprekken levert natuurlijk een vertrouwensbreuk op, maar wat als zo’n opname in de rechtszaal wordt gebruikt?

De vraag:

Mag een werknemer gesprekken met de werkgever opnemen?

 

Het antwoord:

Een werknemer mag zonder toestemming van de werkgever een gesprek opnemen. Hiervoor gelden wel een aantal eisen: de werknemer moet zelf onderdeel uitmaken van het gesprek én het gesprek moet zakelijk van aard zijn.

 

De case

Een werknemer beweert bij vertrek bij zijn werkgever dat hij recht heeft op een deel van de winst van het bedrijf. Hij zou namelijk mondeling met de werkgever overeen zijn gekomen dat hij 5% van de winst zou krijgen. De werkgever beweert daarentegen dat er nooit een winstdelingsregeling overeen is gekomen.

Wat de werkgever niet wist is dat de werknemer een deel van hun telefoongesprekken heeft opgenomen. In een aantal van die gesprekken is wel degelijk een winstdelingsregeling besproken. Zo verzekerde de werkgever aan de werknemer dat hij 5% van de winst zou krijgen. Daarnaast stelde de werkgever in een van de gesprekken dat hij de overeenkomst alleen mondeling wilde sluiten, omdat het een overeenkomst was op basis van vertrouwen.

In de rechtszaak gebruikte de werknemer deze opgenomen gesprekken als bewijs. Mede aan de hand van deze gesprekken oordeelde de rechter dat de werknemer recht had op de winstdeling.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Het stiekem opnemen van gesprekken kan zorgen voor een vertrouwensbreuk, maar de werknemer kan in principe wel een beroep doen op deze afspraken. Niet alleen schriftelijke, maar ook mondelingen overeenkomsten zijn bindend. Denk dus goed na voordat je mondeling toezeggingen doet aan een werknemer. Een werknemer kan je namelijk net zo goed aan een mondelinge afspraak houden als aan een schriftelijke.

Wil je nu direct op de hoogte zijn van juridische ontwikkelingen die van belang zijn voor jouw onderneming? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief rechts van deze blog!

 

Recht Direct helpt echt

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×