fbpx

Nieuws

Nee (!) je kunt jouw medewerkers niet verplichten tot een corona-(snel)test of het inenten met een vaccin

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

11-02-2021

Vandaag de dag is de regel zodra je lichte verkoudheidsklachten hebt, je thuis moet blijven. Wanneer een medewerker vanuit huis geen werkzaamheden kan verrichten, kan dit voor een werkgever de nodige problemen opleveren. Steeds vaker wordt de vraag gesteld of je als werkgever jouw medewerkers mag verplichten een corona-(snel)test te doen.

Het antwoord op die vraag is echter kort en krachtig: nee, je mag een werknemer niet verplichten tot een corona-(snel)test of inenten met een vaccin. Iedereen heeft namelijk het grondrecht op onaantastbaarheid van het lichaam. Dit betekent dat je zelf mag bepalen wat er met jouw lichaam gebeurt. Hiervan mag alleen afgeweken worden wanneer dit in de wet is geregeld. Momenteel is voor een coronatest of vaccinatieplicht (nog) geen wettelijke basis. Dit betekent dat niemand hiertoe verplicht kan worden.

Zelfs al geeft je medewerker toestemming, kun je als werkgever nog niet veel. Je mag namelijk geen medische gegevens van je medewerkers verwerken. Alleen de bedrijfsarts mag dit doen. Hier kom je als werkgever dus in een lastig pakket te zitten, omdat de bedrijfsarts de uitslag van een coronatest niet met je mag delen vanwege zijn medisch beroepsgeheim en een medewerker hier ook niet toe verplicht is.

Deelt de medewerker de uitslag vrijwillig met je, zorg dan dat je deze uitslag niet vastlegt of deelt. Anders verwerk je namelijk medische gegevens en dat is op basis van de AVG niet toegestaan.

Wat kun je als werkgever doen om echt de touwtjes in handen te houden?

  1. Verplicht je medewerkers bij (milde) klachten contact op te nemen met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts mag namelijk terug koppelen in welk mate de medewerker ziek is en hoe lang hij ongeveer afwezig zal zijn. Op basis hiervan kun je waar nodig je bedrijfsvoering aanpassen; en
  2. Hanteer een beleid over veiligheid en gedragsregels op de werkvloer, creëer schone werkplekken en zorg dat medewerkers op voldoende afstand van elkaar kunnen werken. Vergeet ook zeker niet voorschriften te verstrekken over de geldende overheidsmaatregelen: was en/of ontsmet je handen regelmatig, werk met een mondkapje, houd 1,5 meter afstand. De rest van de voorschriften ken je ondertussen waarschijnlijk wel.

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met Aimy via aimy@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×