Nieuws

Nee (!) je kunt jouw medewerkers niet verplichten tot een corona-(snel)test of het inenten met een vaccin

11-02-2021

Vandaag de dag is de regel zodra je lichte verkoudheidsklachten hebt, je thuis moet blijven. Wanneer een medewerker vanuit huis geen werkzaamheden kan verrichten, kan dit voor een werkgever de nodige problemen opleveren. Steeds vaker wordt de vraag gesteld of je als werkgever jouw medewerkers mag verplichten een corona-(snel)test te doen.

Het antwoord op die vraag is echter kort en krachtig: nee, je mag een werknemer niet verplichten tot een corona-(snel)test of inenten met een vaccin. Iedereen heeft namelijk het grondrecht op onaantastbaarheid van het lichaam. Dit betekent dat je zelf mag bepalen wat er met jouw lichaam gebeurt. Hiervan mag alleen afgeweken worden wanneer dit in de wet is geregeld. Momenteel is voor een coronatest of vaccinatieplicht (nog) geen wettelijke basis. Dit betekent dat niemand hiertoe verplicht kan worden.

Zelfs al geeft je medewerker toestemming, kun je als werkgever nog niet veel. Je mag namelijk geen medische gegevens van je medewerkers verwerken. Alleen de bedrijfsarts mag dit doen. Hier kom je als werkgever dus in een lastig pakket te zitten, omdat de bedrijfsarts de uitslag van een coronatest niet met je mag delen vanwege zijn medisch beroepsgeheim en een medewerker hier ook niet toe verplicht is.

Deelt de medewerker de uitslag vrijwillig met je, zorg dan dat je deze uitslag niet vastlegt of deelt. Anders verwerk je namelijk medische gegevens en dat is op basis van de AVG niet toegestaan.

Wat kun je als werkgever doen om echt de touwtjes in handen te houden?

  1. Verplicht je medewerkers bij (milde) klachten contact op te nemen met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts mag namelijk terug koppelen in welk mate de medewerker ziek is en hoe lang hij ongeveer afwezig zal zijn. Op basis hiervan kun je waar nodig je bedrijfsvoering aanpassen; en
  2. Hanteer een beleid over veiligheid en gedragsregels op de werkvloer, creëer schone werkplekken en zorg dat medewerkers op voldoende afstand van elkaar kunnen werken. Vergeet ook zeker niet voorschriften te verstrekken over de geldende overheidsmaatregelen: was en/of ontsmet je handen regelmatig, werk met een mondkapje, houd 1,5 meter afstand. De rest van de voorschriften ken je ondertussen waarschijnlijk wel.

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met Aimy via aimy@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

Snelle reactie op vragen, duidelijke documenten

Veel gehad aan de klantportal met documenten. Met name rondom het gereed maken van veel HRM-zaken en AVG heb ik daar veel aan gehad. Bij vragen heb ik ook altijd snel een reactie gekregen. En de workshops die ik heb…

- Eline

Zeer kundig!

Omdat wij ons bedrijf om gingen zetten van een VOF naar een BV kwamen er wat andere regeltjes, algemene voorwaarden, samenwerkingsverbanden etc om de hoek kijken. De dames van Recht Direct hebben dit allemaal keurig voor ons op een rijtje…

- Ronald

8

Wat ik tot nu toe heb gedaan met recht direct, was goed.

- Jos Vlemmix / VKV Kunststof Verspaning

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×