fbpx

Blog

Nieuw jaar, nieuwe wetten. Wat verandert er allemaal in 2023?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

22-12-2022 - Het nieuwe jaar is in aantocht en jij wilt natuurlijk met een frisse start beginnen. We kunnen ons voorstellen dat jij geen zin en tijd hebt om uit te zoeken welke juridische veranderingen er allemaal komen. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet!

Veranderingen:

Verhoging minimumloon:

Per 1 januari 2023 stijgt het minimumloon met 10,15 procent. Het minimumloon voor een werknemer van 21 jaar en ouder stijgt dan bij een volledig dienstverband van € 1.756,20 naar € 1.934,40 bruto per maand.

 

Verhoging reiskostenvergoeding:

Niet alleen het minimumloon, maar ook de minimale reiskostenvergoeding wordt verhoogd. Per 1 januari 2023 zal de reiskostenvergoeding stijgen van € 0,19 per kilometer naar € 0,21 per kilometer. En alvast een vooruitblik voor 2024; dan wordt de reiskostenvergoeding verhoogd naar € 0,22 euro per kilometer.

 

Verhoging fiscale vrijstelling thuiswerkvergoeding

Wanneer een werknemer thuiswerkt, krijgt hij of zij vaak een thuiswerkvergoeding. Een deel van deze vergoeding is onbelast. In 2022 was dit € 2, -, maar in 2023 wordt dit verhoogd naar € 2,13.

 

Verhoging werkkostenregeling

Werkgevers kunnen gebruik maken van de werkkostenregeling. Via de werkkostenregeling kun je onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een kerstpakket of een abonnement. In 2022 was de vrije ruimte over je fiscale loon tot € 400.000,- 1,7%. In 2023 wordt dit verhoogd naar 3%.

 

Nationaal plan voor seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het kabinet heeft een actieplan met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag aangekondigd. Aan de hand van dit actieplan vinden wetswijzigingen plaats. Er zijn nog geen concrete wetswijzigingen bekend, maar je kunt wel al een aantal dingen doen. Heb je bijvoorbeeld al een protocol ongewenst gedrag? En is er een (externe) vertrouwenspersoon?

 

Gebruikelijkloonregeling wijzigt

Directeuren-grootaandeelhouders mogen per 1 januari geen rekening meer houden met de doelmatigheidsmarge. Zij moeten een hoger salaris opgeven en dus meer belasting betalen. Ben je directeur-grootaandeelhouder? Beoordeel dan samen met je adviseur of het loon moet worden aangepast.

 

Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie

Een tijd geleden is een wetsvoorstel gedaan gericht op de voorkoming van discriminatie bij werving en selectie van werknemers. Het voorstel houdt in dat werkgevers een beleid moeten voeren dat ervoor zorgt dat deze discriminatie voorkomen wordt. Voor werkgevers die meer dan 25 werknemers in dienst hebben geldt daarnaast dat je dit beleid schriftelijk moet vastleggen. Wanneer je dit niet doet, kun je een boete krijgen. Het is echter nog onduidelijk of deze wet in 2023 zal intreden.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Een deel van de veranderingen kan jouw bedrijf extra kosten of extra werk opleveren. Houd hier dus rekening mee en ben goed voorbereid.

 

Recht direct helpt echt

Wij kunnen je hier natuurlijk bij helpen. Heb je vragen over de wijzigingen of hulp nodig bij het doorvoeren van veranderingen? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×