fbpx

Nieuws

Nieuwe wet voor de bouwsector in aantocht

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

19-07-2021 - Als je een huis laat bouwen, wil je dat er geen problemen ontstaan. De overheid ziet dat het in de praktijk vaak misgaat en wil meer toezicht en controle in de bouw. De verwachting is dat op 1 juli 2022 een nieuwe wet ingaat: de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen.

De vraag:

Wat verandert er door deze wet in de bouwsector?

Het antwoord:

De belangrijkste veranderingen zijn een strenger bouwtoezicht en een aanpassing van de aansprakelijkheidsregeling.

Strenger bouwtoezicht: de kwaliteitsborger

Er wordt een kwaliteitsborger ingesteld. Deze controleert of voldaan wordt aan wettelijke technische eisen. Dit gebeurt al heel vroeg in het proces. De kwaliteitsborger beoordeelt de bouwplannen en loopt mee op de bouwplaats.

De kwaliteitsborger krijgt vergaande bevoegdheden. Als hij of de gemeente constateert dat sprake is van een probleem, kan de gemeente besluiten de bouw stil te leggen. Uiteindelijk moet de kwaliteitsborger een verklaring ondertekenen dat het project is gebouwd volgens de regels.

Aansprakelijkheidsregeling

Wordt een gebouw opgeleverd, dan moet de aannemer aantonen dat aan de regels is voldaan. Dit kan hij doen door een goed oplever- of consumentendossier bij te houden. Blijkt dat regels of afspraken niet zijn nagekomen, dan krijgt de opdrachtgever betere mogelijkheden om de aannemer aan te sporen tot herstelwerkzaamheden.

Andere veranderingen: informatieplicht en opschortingsrecht

De aannemer moet de opdrachtgever verder informeren over de wijze waarop risico’s zijn afgedekt. Hij moet beschrijven wat voor verzekering of andere financiële zekerheid er is.

Het opschortingsrecht van de particuliere opdrachtgever wordt ten slotte aangescherpt. De notaris maakt het depotbedrag (maximaal 5% van de aanneemsom) pas over naar de aannemer als de opdrachtgever de mogelijkheid heeft gehad om aan te geven of hij gebruik wil maken van het opschortingsrecht.

Stapsgewijze invoering

Na invoering geldt de wet alleen voor bouwwerken in de laagste risicocategorie. Denk hierbij aan eengezinswoningen en simpele bedrijfspanden. Daarna volgen andere bouwwerken.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Ben je aannemer, dan moet je aan de bak als de wet wordt ingevoerd. Op het moment dat meer duidelijk wordt over de (inwerkingtreding) van deze wet, informeren wij je hier uiteraard over. Recent heeft Rijksoverheid het schema “Bouwen onder de Omgevingswet en Kwaliteitsborging” gepubliceerd. Mocht je besluiten om binnenkort processen binnen de onderneming te gaan herzien, neem dan meteen deze vernieuwingen mee. Zo voorkom je dubbel werk.

 Recht Direct helpt echt

Heb je vragen over deze nieuwe wet? Wij helpen je graag! Neem contact op met Loes via loes@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×