fbpx

Nieuws

Nieuws | Betalingstermijn > 60 dagen mag niet meer

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

04-07-2017

Per 1 juli 2017 zijn er wijzigingen in de Wet uiterste betalingstermijn. Belangrijk om te weten is dat diverse partijen geen betalingstermijn van > 60 dagen meer mogen hanteren. Geldt dit ook voor jouw onderneming?

Wat is er nieuw aan de Wet uiterste betalingstermijn?

Per 1 juli 2017 is deze vernieuwde wet in werking getreden. De belangrijkste wijziging is de toevoeging van een nieuw lid aan art. 6:119a BW. In dit artikel was opgenomen dat partijen een uiterste betalingsdatum kunnen afspreken van ten hoogste 60 dagen, tenzij een langere termijn is opgenomen die niet kennelijk onbillijkheid is gelet op een aantal genoemde omstandigheden. Het zesde (en nieuwe) lid dat nu is ingevoerd, bevat een beperking hierop.

De uitzondering op de regel?

Er kan géén betalingstermijn van langer dan 60 dagen worden overeengekomen tussen de volgende partijen:

  • Grote onderneming (in de zin van art. 2:397 leden 1 en 2 BW) als afnemer
  • MKB-onderneming of zelfstandig ondernemer als leverancier of dienstverlener. Onder ‘MKB-onderneming’ wordt in deze wet middelgrote, kleine, en micro-ondernemingen verstaan.

Neem je een langere termijn op dan 60 dagen? Dan wordt dit beding nietig verklaard en de betaaltermijn wordt van rechtswege omgezet in een betaaltermijn van 30 dagen. Na deze termijn is direct wettelijke handelsrente verschuldigd.

Voor welke overeenkomsten geldt deze wet?

Voor alle overeenkomsten die na 1 juli 2017 worden gesloten en vanaf 1 juli 2018 voor alle overeenkomsten, dus ook overeenkomsten die al bestaan.

Vragen over de vernieuwde Wet uiterste betalingstermijn? 

Neem contact op via de helpdesk@rechtdirect.nl  of 0493 32 66 88

Meer interessante berichten

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×