fbpx

Nieuws

Nieuws | Stilzwijgend verlengen, mag dat?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

04-07-2017

Je kent het wel. Je bent een overeenkomst aangegaan en voordat je het in de gaten hebt is deze stilzwijgend voor een jaar verlengd. Mag dat eigenlijk wel? Wat staat er in de voorwaarden en kun je bezwaar maken? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Te laat opgezegd! Ben je dan gebonden aan de verlenging?

Vaak wordt in algemene voorwaarden opgenomen dat een overeenkomst na een bepaalde duur stilzwijgend wordt verlengd, tenzij er vóór het verstrijken van de opzegtermijn wordt opgezegd. In de praktijk levert dit vaak problemen op: de opzegging wordt te laat gedaan, waardoor het contract automatisch is verlengd. De vraag die dan speelt is, of je daadwerkelijk bent gebonden aan de stilzwijgende verlenging als dit in de algemene voorwaarden is opgenomen.

Bescherming consumenten bij stilzwijgende verlenging

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen consumenten en zakelijke partijen. Consumenten genieten een grotere bescherming dan zakelijke partijen. In de wet staan bepalingen genoemd die als ‘onredelijk bezwarend’ worden gezien wanneer deze in de algemene voorwaarden richting een consument zijn opgenomen, we noemen dit de ‘zwarte lijst’. In deze lijst staat onder andere dat een overeenkomst in principe niet stilzwijgend mag worden verlengd, tenzij de consument gedurende de verlenging kan opzeggen met een opzegtermijn van één maand.

Zakelijk: agendeer de opzegdatum van een overeenkomst goed

Deze ‘zwarte lijst’ geldt niet wanneer zakelijke partijen met elkaar contracteren. Zakelijke partijen kunnen dus gewoon een stilzwijgende verlenging overeenkomen, zonder dat dit beding op grond van de wet als onredelijk bezwarend wordt gezien. Belangrijkste tip voor zakelijke partijen die een overeenkomst aangaan waarvoor een bepaalde opzegtermijn geldt, is dat deze termijn goed worden geagendeerd. Als je te laat bent met opzeggen, ben je afhankelijk van de coulance van je contractspartij om alsnog onder de overeenkomst uit te komen.  

Heb je hier vragen over?

Advies nodig of wil je dat we meekijken naar een overeenkomst? Neem contact op via helpdesk@rechtdirect.nl of 0493 – 32 66 88. Recht Direct verlengt nooit stilzwijgend een abonnement. Wij nemen contact met je op aan het einde van de looptijd.

Meer interessante artikelen

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×