fbpx

Nieuws

Nieuws | (ver)Huur jij een pand? Zorg dan voor een goede oplevering!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

15-09-2017

Als een huurovereenkomst eindigt, moet het gehuurde weer teruggeven worden aan de verhuurder. Dit wordt de oplevering genoemd. Bij het huren en verhuren van een pand komt veel kijken. Het is voor zowel de huurder als verhuurder van belang dat alles goed geregeld is. Wij zien in de praktijk dat de oplevering problemen kan veroorzaken tussen de huurder en verhuurder.  

Proces-verbaal bij huur.

De discussies die ontstaan gaan vaak over de staat van het pand. Hoe moet het pand worden opgeleverd? Wat moet hersteld of verwijderd worden door de huurder?

Voorkom onduidelijkheid, maak een goede omschrijving.

De onduidelijkheid ontstaat doordat er geen omschrijving wordt opgemaakt, ook wel proces-verbaal genoemd. Als er geen omschrijving is, wordt geacht dat het gehuurde in dezelfde staat is bij zowel de aflevering als bij de oplevering, tenzij de verhuurder kan bewijzen dat dit niet het geval is. Het wordt daarom aangeraden om een proces-verbaal op te stellen waarin een goede omschrijving zichtbaar is van het pand op het moment van verhuren. Dit is zowel belangrijk voor de verhuurder als de huurder. Hoewel het risico bij de verhuurder wordt neergelegd heb je als huurder zonder omschrijving geen zekerheid in welke staat je moet opleveren en je weet niet welke bewijsmiddelen de verhuurder nog kan aandragen. Bij huur van bedrijfspanden gaat het vaak om een langdurige huurcontract waardoor de onzekerheid nog groter is.

Wanneer je deze omschrijving bij aflevering gebruikt, zal er weinig discussie meer ontstaan tussen de partijen. Door middel van dit proces-verbaal kan de verhuurder bijvoorbeeld aantonen dat aan het begin van de huur de staat van het pand anders was dan aan het einde van de huur. Van de huurder wordt verwacht het pand op te leveren in de staat zoals deze bij aanvang huur was.

Wij hebben een model proces-verbaal opgesteld voor de oplevering bij aanvang en eind van de huur. Wil je hiervan gebruik maken? Neem dan contact op met de helpdesk via 0493-326688. Het is voor zowel de huurder als voor de verhuurder prettig als er geen problemen ontstaan tijdens de oplevering. Door het opstellen van een proces-verbaal zullen deze problemen verleden tijd zijn!

Late oplevering: risico voor huurder of verhuurder?!

Als huurder moet je het gehuurde pand weer in dezelfde staat opleveren, als waarin je het gehuurd hebt. Uit eerdere jurisprudentie is gebleken dat de Hoge Raad  heeft besloten dat het risico voor het niet tijdig en in de goede staat opleveren van het huurpand voor de rekening van de huurder komt. Maar de handhaving van deze regel werd door het Hof Den Bosch in bepaalde gevallen op grond van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar geacht.

In deze casus heeft de huurder veranderingen aan het pand aangebracht, waaronder het aanbrengen van een luchtregulatiesysteem en enkele keukens. De huurder is verplicht deze voorzieningen tijdig te verwijderen, aangezien er werd aangenomen dat de huurdersvoorzieningen niet bij het gehuurde behoorden. Maar van een huurder kan niet worden verlangd dat deze ingrijpende verbouwingswerkzaamheden werd gestart zonder overleg met de huurder. De verhuurder heeft lang op zich laten wachten met dit overleg en daarom kan een te late oplevering niet aan de verhuurder worden toegerekend.

Uit deze casus blijkt dus ook weer dat het raadzaam is dat huurder en verhuurder in een proces-verbaal vastleggen wat precies onder het verhuurde valt. Wil de gehele uitspraak lezen? Klik dan hier.

Meer interessante artikelen

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×