fbpx

Nieuws

Nieuws | Werknemer zegt baan op, leasecontract loopt nog door. Wie betaalt?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

08-12-2017

Een werknemer zegt de arbeidsovereenkomst op. Deze werknemer had tijdens de arbeidsovereenkomst een leaseauto van de werkgever. Het leasecontract loopt nog gewoon door na beeindiging arbeidsovereenkomst.  Wie betaalt dan de rekening?

Werknemer zegt baan op, leasecontract loopt nog door. Wie betaalt?

Een werknemer zegt de arbeidsovereenkomst op. Deze werknemer had tijdens de arbeidsovereenkomst een leaseauto van de werkgever. Het leasecontract loopt nog gewoon door na beeindiging arbeidsovereenkomst.  Wie betaalt dan de rekening?

Verschil in eigen bijdrage  wordt verrekend met de eindafrekening ex-werknemer

In de gebruikersovereenkomst van de leaseauto is opgenomen dat de werknemer die zelf zijn arbeidsovereenkomst beëindigt, de keuze heeft uit drie mogelijkheden: de auto meenemen naar de nieuwe werkgever, de kosten van vroegtijdige beëindiging van de lease overeenkomst betalen of de auto doorgeven aan een andere werknemer binnen de onderneming van de oude werkgever.

In dit geval is er voor gekozen dat de auto wordt doorgegeven aan een andere werknemer binnen de onderneming. De eigen bijdrage van die werknemer lag echter een stuk lager dan die van de ex-werknemer. De werkgever heeft vervolgens het verschil in eigen bijdragen voor de resterende looptijd van het leasecontract verrekend met de eindafrekening  van de ex-werknemer. Ruim €10.000. De ex-werknemer is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter.

Wat staat er in het leasecontract?

De kantonrechter oordeelt als volgt: uit het beginsel van goed werkgeverschap vloeit volgens de rechter voort dat de werkgever de belangen van een werknemer moet behartigen bij het aangaan van een leasecontract. Een werknemer is namelijk geen partij bij het sluiten van een leasecontract, waardoor de ex-werknemer ook niet de mogelijkheid heeft om te onderhandelen met de leasemaatschappij. De rechter vindt het ook van belang dat de werkgever zelf heeft besloten om een afwijkende regeling te treffen met de werknemer die de leaseauto heeft overgenomen. Deze oplossing is nooit met de ex-werknemer besproken. De ex-werknemer mocht er dus van uitgaan dat zij geen vergoeding verschuldigd zou zijn. De kosten kunnen om deze redenen niet verhaald worden op de ex-werknemer.

Leg vooraf scenario’s vast

Het is van belang dat je als werkgever alle mogelijkheden bij voortijdig eindigen van de arbeidsovereenkomst vastlegt in een reglement én de werknemer hierbij betrekt. Leg dit bijvoorbeeld vast in een gebruikersovereenkomst waar de werknemer expliciet mee akkoord gaat.  Zo kan je voorkomen worden dat je als werkgever opdraait voor de kosten van het doorlopende leasecontract.

Meer lezen of heb je vragen over leasecontracten?

Wil je de gehele uitspraak lezen? Klik dan hier. Heb je vragen over een leasecontract of hoe je dit het beste kunt vastleggen met een werknemer? Neem dan contact op met de helpdesk via helpdesk@rechtdirect.nl of 0493-326688.

meer nieuws

 

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×