fbpx

Nieuws

Nieuwsbericht | Een concurrentiebeding ook voor social media!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

28-11-2014

Na het einde van het dienstverband kan jouw ex-werknemer jouw contacten via social media benaderen.

Een concurrentiebeding ook voor social media!

Na het einde van het dienstverband kunnen zich o.a. de volgende twee situaties voordoen:
1. de ex-werknemer benadert de contacten van de ex-werkgever via social media;
2. de ex-werknemer heeft tijdens zijn dienstverband een eigen netwerk opgebouwd via social media dat ook bestaat uit de contacten van de ex-werkgever.

Om onduidelijkheden  te voorkomen kun je als werkgever schriftelijk vastleggen aan wie de relaties toebehoren die tijdens het dienstverband via social media zijn opgebouwd:

  • Dit kun je doen door in het relatiebeding van de arbeidsovereenkomst op te nemen dat de werknemer na het einde van de arbeidsovereenkomst geen contact mag hebben met de relaties van de werkgever. Bij voorkeur neem je een lijst van relaties op met wie de ex-werknemer geen contact mag leggen. Let bij het opnemen van een concurrentiebeding in een contract voor bepaalde tijd wel op de nieuwe vereisten van de Wet Werk en Zekerheid.
  • Daarnaast heb je de mogelijkheid om een opschoonbeding in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Dit houdt in dat je bij het einde van het dienstverband, samen met de ex-werknemer gaat kijken welke relaties in het social media-netwerk van de werknemer zitten en welke relaties uit dit netwerk moeten worden verwijderd. 

Tip! Het is verstandig om social media-activiteiten die uit naam van het bedrijf worden uitgevoerd, uit te voeren vanuit een account die in het beheer is van het bedrijf en niet gekoppeld is aan het privé-account van een werknemer.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×