fbpx

Nieuws

Nieuwsbericht | Faillissement aanvragen: meerdere schuldeisers nodig?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

26-04-2017

Komt een debiteur zijn betalingsverplichting niet na en wil je daarom het faillissement van de debiteur aanvragen? Dan moet er worden voldaan aan het pluraliteitsvereiste. Dit houdt in, dat een vordering van één debiteur onvoldoende is om het faillissement van de debiteur succesvol aan te vragen. De debiteur moet meerdere schuldeisers hebben.

Faillissement aanvragen – Meerdere schuldeisers nodig?

Komt een debiteur zijn betalingsverplichting niet na en wil je daarom het faillissement van de debiteur aanvragen? Dan moet er worden voldaan aan het pluraliteitsvereiste. Dit houdt in, dat een vordering van één debiteur onvoldoende is om het faillissement van de debiteur succesvol aan te vragen. De debiteur moet meerdere schuldeisers hebben.

Het pluraliteitsvereiste blijkt niet uit de faillissementswet, maar is ontwikkeld in de rechtspraak. Een schuldeiser in een zaak waarin de Hoge Raad op 24 maart 2017 uitspraak heeft gedaan, had alleen maar zijn eigen vordering en probeerde het pluraliteitsvereiste aan de kant te schuiven. De schuldeiser vindt, dat alleen bekeken moet worden óf de schuldenaar in de toestand verkeert dat hij heeft opgehouden te betalen. Pluraliteit van schuldeisers is geen vereiste, zo zegt deze schuldeiser.

De Hoge Raad is het er niet mee eens. Er moet worden vastgehouden aan de vaste rechtspraak dat een debiteur meer dan één schuldeiser moet hebben. Het doel van een faillissement is de verdeling van het vermogen van de debiteur onder de gezamenlijke schuldeisers. Een faillietverklaring van een debiteur die maar één schuldeiser heeft, komt niet overeen met dit doel.

Het bestaan van meerdere schuldeisers blijft dus een vereiste voor een faillissementsaanvraag. Aan die tweede schuldeiser, ook wel steunvordering genoemd, worden geen hoge eisen gesteld: de steunvordering hoeft bijvoorbeeld niet opeisbaar te zijn en de omvang van de vordering hoeft niet vast te staan. Dus, als je het faillissement van een debiteur wilt aanvragen, zorg dan dat er nog een tweede vordering is en dat je kunt aantonen dat je debiteur niet meer in staat is om de openstaande vorderingen te betalen.

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact op met de Helpdesk van Recht Direct, via 0493-32 66 88

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×