fbpx

Nieuws

Nieuwsbericht | Let op met loon inhouden bij schorsing!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

28-12-2016

Werkgever moet loon toch doorbetalen tijdens schorsing/non-actiefstelling terwijl de rechter oordeelt dat de werknemer verwijtbaar heeft gehandeld.

De kantonrechter heeft geoordeeld dat een schorsing of een non-actiefstelling nog steeds een risico van de werkgever is. In deze zaak had een werknemer verschillende bedragen, die aan zijn werkgever toebehoorde, op zijn privé-rekening laten bijschrijven. De werkgever heeft de werknemer vervolgens geschorst en het loon opgeschort (dus niet doorbetaald). Hoewel de rechter hier oordeelt dat er sprake is van ernstige verwijtbaarheid van de werknemer, wordt het tegenverzoek van de werknemer – doorbetaling van loon tijdens schorsing – toch toegewezen.

De rechter is namelijk van mening dat een schorsing of een non-actiefstelling in de risicosfeer van de werkgever ligt en dat het daarom redelijk is dat de gevolgen hiervan ook voor rekening van de werkgever komen. Dit is dus ook het geval wanneer je als werkgever gegronde redenen had voor de schorsing of non-actief stelling of wanneer dit zelfs aan de werknemer te wijten is.

Hoewel bij de behandeling van de Wet werk en zekerheid in de memorie van antwoord aan de Eerste Kamer is uitgelegd dat je bij schorsing als disciplinaire maatregel het loon zou kunnen inhouden omdat het niet werken voor risico van de werknemer komt, zien we hier dat de wet en jurisprudentie hierop nog niet is aangepast. In de praktijk loop je als werkgever dus nog steeds een risico dat je het ingehouden loon achteraf alsnog moet betalen, hoewel de werknemer terecht is geschorsd of op non-actief is gesteld. Het gehele vonnis lees je hier.

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

Snelle reactie bij vraagstelling

Krijg snel een antwoord op gestelde vraag.

- Eric

9

We zijn alweer een paar jaar aangesloten bij Recht Direct en kloppen regelmatig bij hen aan met juridische vragen. De korte reactietijd, de pragmatische benadering en de bruikbaarheid van de adviezen bieden ons als kleine woningcorporatie echt meerwaarde. We hoeven…

- Paul Sebregts, Woningstichting St. Joseph

Juridische hulp achter de hand!

Voor ons als organisatie die zich bezighoudt met re-integratie en advies binnen arbeid, is het erg fijn om Recht direct achter de hand te hebben als partij, wanneer we het niet weten of twijfelen. De documenten die we kunnen gebruiken…

- Gianne

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×