fbpx

Nieuws

Nieuwsbericht | Piloot toch werknemer in plaats van zzp’er

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

02-03-2017

Belastingdienst krijgt gelijk, piloot is werknemer in plaats van zzp’er.

Piloot toch werknemer in plaats van zzp’er

De rechtbank Gelderland heeft in een uitspraak van 17 januari 2017 geoordeeld dat een piloot geen onderneming dreef, maar in dienst was. Daarmee is de Belastingdienst in haar gelijk gesteld. Het ging hier om een piloot die over 2011 belastingaangifte had gedaan alsof hij zelfstandig ondernemer was en dus winst uit onderneming genoot. Bij de beoordeling of de piloot winst uit onderneming genoot, diende de rechter op grond van de Wet IB 2001 te kijken of er sprake was van:

  • ondernemerschap;
  • zelfstandigheid;
  • ondernemersrisico.

Doordat er volgens de rechter een gebrek was aan zelfstandigheid en ondernemersrisico, was er geen sprake van winst uit onderneming.

Voor de Wet DBA is het niet relevant of er sprake is van ondernemerschap. In deze uitspraak stond de fiscale beoordeling van belastingaangifte door de piloot conform de wet IB 2001 centraal. Daarnaast speelde deze kwestie in 2011, dus voor de invoering van de Wet DBA.

Vanwege de kritiek op de nieuwe wet, is handhaving van de Wet DBA in ieder geval uitgesteld tot 1 januari 2018, met uitzondering van ‘kwaadwillenden’.

Lees hier de gehele uitspraak.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×