fbpx

Nieuws

Nieuwsbericht | Top secret ?!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

23-03-2017

Geheimhoudingsbeding niet voldoende om te voorkomen dat werknemer bedrijfsgevoelige informatie meeneemt.

Top secret?!

Een werkneemster heeft vlak voor het einde van haar dienstverband nog snel enkele bedrijfsgevoelige documenten naar haar privé mailbox stuurt. Haar werkgever vond dat dit in strijd was met het geheimhoudingsbeding dat in haar arbeidscontract stond. Toch oordeelde de rechter dat de werkneemster het geheimhoudingsbeding niet had geschonden.

Deze zaak begon bij de kantonrechter. De werkgever vorderde dat de werkneemster een boete van €2.500,- betaalt voor het schenden van het geheimhoudingsbeding. De kantonrechter veroordeelt de werkneemster tot het betalen van de boete.

De werkneemster is het hier niet mee eens en gaat in hoger beroep. In hoger beroep oordeelde het Hof dat de werkneemster de geheimhouding niet had geschonden, omdat er geen bewijs was dat de gegevens openbaar waren gemaakt. De werkneemster heeft alle bedrijfsgevoelige informatie voor zich gehouden en volgens het Hof dus geen inbreuk gemaakt op het geheimhoudingsbeding.

Wat we hier van kunnen leren is dat ondanks dat je geheimhouding bent overeengekomen met een werknemer, een werknemer toch bedrijfsgevoelige informatie met zich mee kan nemen wanneer hij ontslag neemt. Wat je kan doen om dit risico meer te beperken is expliciet vastleggen dat een werknemer, wanneer hij vertrekt, ook geen bedrijfsgevoelige informatie naar zichzelf mag mailen of op een usb-stick op mag slaan.

De gehele uitspraak vind je hier.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

Goed en snel bereikbaar

Jullie geven zeer snel en accuraat een antwoord op mijn gestelde vragen en zijn goed bereikbaar.

- Nicole

tevreden

altijd goed geholpen als er een probleem was.

- Karel

Goed

We hebben nog niet zoveel ervaring opgebouwd maar de ervaring die we hebben was goed. Tijdens een bespreking hebben we goede tips gekregen van de advocaat en ook het huishoudelijk reglement werd al op voorhand van tips voor zien zonder…

- Anita Vaags

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×