fbpx

Nieuws

Nieuwsbericht | VAR-verklaring blijft nog even bestaan: zzp-wet van Wiebes uitgesteld tot 1 april 2016.

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

20-10-2015

Als opdrachtgever of zzp’er heb je er vast wel al iets van meegekregen: de VAR-verklaring gaat verdwijnen.

VAR-verklaring blijft nog even bestaan: zzp-wet van Wiebes uitgesteld tot 1 april 2016.

Als opdrachtgever of zzp’er heb je er vast wel al iets van meegekregen: de VAR-verklaring gaat verdwijnen. Zzp’ers hebben op dit moment, om te kunnen werken voor een opdrachtgever, een VAR-verklaring nodig van de Belastingdienst. Het kabinet wil hier al enige tijd vanaf omdat mensen op papier kunnen werken als zzp’er, maar er in de praktijk eigenlijk gewoon sprake is van een dienstverband. Dit is met de huidige situatie moeilijk te controleren voor de Belastingdienst, en wanneer dit tot problemen leidt zijn de financiële gevolgen bijna altijd voor de zzp’er.

Van VAR naar BGL naar VBO
In 2015 heeft het kabinet zich bezig gehouden met het invoeren van de BGL (beschikking geen loonheffing), maar tijdens de ontwikkeling hiervan bleek dit geen goed alternatief voor de VAR-verklaring te zijn.

In de nieuwe opzet gaat er gewerkt worden met modelovereenkomsten per sector, ook wel vooraf beoordeelde overeenkomsten genoemd (VBO). Deze kunnen door zzp’ers en opdrachtgevers gebruikt worden. Op deze manier krijg je vooraf zekerheid, omdat de Belastingdienst de overeenkomst beoordeelt en vaststelt of er sprake is van een dienstverband.

Uitstel invoeren regelgeving VBO
Deze nieuwe regelgeving zou eigenlijk op 1 januari 2016 worden ingevoerd, maar zowel bij de zzp’ers als bemiddelaars en opdrachtgevers bestaat er grote onzekerheid over de zorg en uitwerking van deze wet. Daarnaast is er nog geen overgangsrecht vastgesteld. Om deze redenen is nu besloten het ‘huiswerk’ met betrekking tot deze wet goed te doen en daarmee het vertrouwen van de partijen in deze wet terug te winnen. Hierdoor worden de nieuwe plannen uitgesteld tot 1 april 2016, met als gevolg dat de VAR-verklaring tot deze tijd nog geldig blijft. Het is wel al mogelijk om je modelovereenkomst voor te leggen aan de Belastingdienst, zodat deze bij invoering van de wet ook al is gecontroleerd. Meer informatie vind je hier.

Let op: wanneer je andere werkzaamheden uitvoert dan genoemd in de VAR-verklaring van 2014, dien je wel een nieuwe verklaring aan te vragen. Gaat het om het uitvoeren van dezelfde werkzaamheden? Dan is de VAR-verklaring van 2014 nog geldig tot 1 april 2016.

 

Heb jij vragen met betrekking tot bovenstaand nieuwsbericht of wil je nu al een overeenkomst van opdracht gaan gebruiken om naast het risico van een mogelijke arbeidsrelatie de andere risico’s (zoals aansprakelijkheden, geheimhouding) goed vast te leggen? Neem dan contact op met de helpdesk via 0493-326688 of helpdesk@rechtdirect.nl

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×