fbpx

Nieuws

Nieuwsbericht | Veranderingen Wet Werk en Zekerheid 1 juli 2015

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

02-02-2015

Op 1 januari 2015 zijn een aantal wijzigingen van de Wet Werk en Zekerheid ingegaan. 1 juli a.s. staan weer een aantal ingrijpende veranderingen gepland!

Veranderingen Wet Werk en Zekerheid 1 juli 2015

Op 1 januari 2015 zijn een aantal wijzigingen van de wet Wet Werk en Zekerheid ingegaan. 1 juli a.s. staan weer een aantal ingrijpende veranderingen gepland.

Hierbij zetten wij de belangrijkste veranderingen op een rijtje:

  • Als werkgever ben je verplicht een transitievergoeding te betalen aan een werknemer wanneer hij langer dan twee jaar is dienst is geweest;

Let op: Om na te gaan of een werknemer recht heeft op een transitievergoeding wordt gekeken naar het arbeidsverleden waarbij de nieuwe ketenbepaling met terugwerkende kracht geldt. Arbeidsovereenkomsten die elkaar met een tussenpoos van 6 maanden of minder opvolgen worden dus samengeteld. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor werkgevers die werknemers met alleen contracten voor bepaalde tijd in dienst hebben, bijvoorbeeld seizoenarbeiders.

  • Als werkgever heb je straks een scholingsplicht. Je moet de werknemer in staat stellen om scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn functie of voor de voortzetting van de arbeidsovereenkomst. De werkgever mag de arbeidsovereenkomst pas opzeggen als daar een redelijke grond voor is en herplaatsing van de werknemer in een andere functie, al dan niet met behulp van scholing, niet mogelijk is;
  • Wil je een werknemer ontslaan? Zorg er dan voor dat je de juiste ontslagroute neemt. Welke route je moet volgen is vanaf juli wettelijk vastgelegd, je kunt als werkgever deze keuze niet meer zelf maken. Voor ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid, moet je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Voor alle andere redenen moet je ontbinding vragen bij de kantonrechter.
  • De regels van de ketenbepaling worden aangepast. Een werknemer krijgt al na twee jaar een vast contract en de periode dat de werknemer uit dienst moet om de keten te doorbreken wordt verlengd naar 6 maanden;

Tip: Om optimaal met deze nieuwe regelgeving om te gaan adviseren wij de werkgever om de volgende constructie van opeenvolgende arbeidscontracten aan te bieden: 7 maanden + 8 maanden + 8 maanden. Hiermee voorkom je dat je een transitievergoeding verschuldigd bent, maak je optimaal gebruik van de ketenbepaling en mag je een proeftijd hanteren.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×