fbpx

Nieuws

Nieuwsbericht | Werkgever eist gevonden € 15.000,- van werknemer!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

03-02-2017

Werknemer vindt € 15.000 tijdens het demonteren van een printer. Wie is de vinder van het geld: de werkgever of de werknemer?

Werkgever eist gevonden € 15.000,- van werknemer!

Een werknemer van een afvalscheidingsbedrijf vond tijdens het demonteren van een printer die naar de milieustraat was gebracht € 15.000, verdeeld over 4 enveloppen. Hiervan gaf de werknemer € 3.000 aan zijn collega, de rest hield hij zelf. Na een aantal dagen besloot de werknemer de vondst te melden bij de gemeente en zijn werkgever. Een beslissing waar de werknemer later vermoedelijk spijt van heeft gekregen, want de werkgever vorderde de € 15.000 terug.

De rechtbank en het Hof bogen zich over de vraag wie als vinder van het geld kan worden aangemerkt. Deze vraag is van belang, omdat de vinder van het geld, eigenaar van het geld kan worden. Om eigenaar te worden moet de vinder aangifte doen van de vondst bij de gemeente, en in dit geval ook bij de exploitant van het gebouw waar de vondst werd gedaan. Indien de oorspronkelijke eigenaar de vondst niet opeist, wordt de vinder een jaar na de aangifte eigenaar.

De werknemer is de vinder
De rechtbank is van mening dat de werknemer het geld niet namens zijn werkgever heeft gevonden, omdat ‘vinden’ geen rechtshandeling is die namens een ander kan worden verricht. De werknemer is daarom de vinder van het geld.

De werkgever is de vinder
De werkgever ging tegen dit oordeel in hoger beroep. De werkgever is van mening dat hij als vinder kan worden aangemerkt, omdat de werkzaamheden waarbij de werknemer de enveloppen vond, in opdracht van de werkgever werden uitgevoerd.

De werkgever is volgens het Hof de vinder van de € 15.000, omdat de vondst niet op toeval berustte. Het was niet te voorkomen dat het geld werd aangetroffen bij de demontage van de printer. Elke willekeurige andere werknemer met dezelfde opdracht zou de enveloppen hebben gevonden

Kortom, dát het geld zou worden gevonden bij de demontage was geen toeval, terwijl het wel toevallig was dat juist déze werknemer het geld heeft gevonden. Dit heeft uiteindelijk tot het oordeel geleid dat de werkgever de vinder is van het geld. De werknemer moet het geld aan de werkgever afgeven. 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×