fbpx

Blog

Onbeperkte vakantiedagen; klinkt goed, maar wat zijn de risico’s?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

05-04-2023 - Bedrijven gooien steeds vaker het vaste aantal vakantiedagen overboord. Werknemers mogen zelf bepalen hoeveel vakantiedagen ze opnemen en wanneer. Veel bedrijven zijn optimistisch en merken positieve effecten, maar voor jou als werkgever zijn er ook risico’s.

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen

In Nederland heeft iedere werknemer recht op een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar (vier keer het aantal werkuren per week). Een werkgever kan ervoor kiezen hier vakantiedagen bovenop te doen; de bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen moeten worden opgenomen binnen een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt een termijn van vijf jaar, als er niets anders is afgesproken.

 

De case

Een werkgever hanteert een onbeperkt aantal vakantiedagen. Een werknemer besluit na 3 jaar de arbeidsovereenkomst op te zeggen. De werknemer wil vakantiedagen opnemen, zodat hij niet meer hoeft uit te werken en direct op vakantie kan. Aangezien de werknemer recht heeft op een onbeperkt aantal vakantiedagen, kan hij deze dagen in principe opnemen in de ‘uitwerkperiode’. Dit is onwenselijk voor de werkgever. Ook kan onduidelijkheid ontstaan over het al dan niet uitbetalen van niet-genoten vakantiedagen. Worden enkel de niet genoten wettelijke vakantiedagen uitbetaald? Of heeft de werknemer door de jaren heen bovenwettelijke vakantiedagen opgespaard, die ook uitbetaald dienen te worden?

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Het hanteren van onbeperkte vakantiedagen heeft voordelen en past bij deze tijd, maar het is wel belangrijk om goede afspraken hierover te maken. Denk daarbij aan afspraken over de situatie dat een werknemer uit dienst gaat, maar ook aan afspraken over het opnemen van deze dagen tijdens het dienstverband. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf dat het hele jaar door (of juist een specifieke periode) een vast aantal werknemers nodig heeft? Dan kunnen onbeperkte vakantiedagen, zonder aanvullende afspraken, voor problemen zorgen.

 

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×