fbpx

Nieuws

Onbetaald verlof: wat is het en waar dien je rekening mee te houden?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

28-06-2019

Steeds meer werknemers willen gebruik maken van een vorm van onbetaald verlof, bijvoorbeeld voor het volgen van een opleiding, een wereldreis of sabbatical. De werknemer zal tijdens het onbetaald verlof niet – of minder – werken en daarom ook geen – of minder – loon ontvangen.

In welke gevallen hebben werknemers recht op onbetaald verlof?

 

 

Onbetaald verlof: wat is het en waar dien je rekening mee te houden?

Steeds meer werknemers willen gebruik maken van een vorm van onbetaald verlof, bijvoorbeeld voor het volgen van een opleiding, een wereldreis of sabbatical. De werknemer zal tijdens het onbetaald verlof niet – of minder – werken en daarom ook geen – of minder – loon ontvangen.

In welke gevallen hebben werknemers recht op onbetaald verlof?

Iedere werknemer kan onbetaald verlof aan te vragen. In sommige gevallen hebben zij volgens de wet recht op onbetaald verlof. Dit geldt bijvoorbeeld voor ouderschapsverlof en kortdurend zorgverlof. Als werkgever mag je een dergelijk verzoek enkel weigeren wanneer sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen aanvullende afspraken staan, zoals de verplichting om het loon door te betalen, dan wel gedeeltelijk door te betalen.

In veel gevallen is er geen wettelijk recht op onbetaald verlof, zoals vrij nemen voor een wereldreis of opleiding. Het kan overigens wel zo zijn dat er in de cao of arbeidsovereenkomst afwijkende afspraken zijn gemaakt. Het is dus van belang dat je als werkgever op de hoogte bent van deze afwijkende afspraken.

Waar dien je rekening mee te houden?

Wanneer je akkoord gaat met de aanvraag voor verlof, adviseren wij met een aantal zaken rekening te houden, bijvoorbeeld het tijdig zorgen voor vervanging van de werknemer. Omdat het verlof onbetaald is, hoeft de werkgever de loongerelateerde arbeidsvoorwaarden in principe niet te voldoen tijdens het onbetaalde verlof. De werknemer krijgt geen loon, hij bouwt geen vakantieaanspraken op en ook de pensioenopbouw loopt meestal niet door. Werkgevers en werknemers kunnen hierover uiteraard wel afwijkende afspraken maken, bijvoorbeeld dat (een deel van) het loon wel wordt doorbetaald of dat (een deel van) de opbouw van vakantieaanspraken doorloopt. Ook over de opbouw van het pensioen kunnen werkgever en werknemer – als het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar daarmee instemt – afwijkende afspraken maken. Op het moment dat de werknemer tijdens het verlof ziek wordt, heeft hij of zij geen recht op loondoorbetaling. Is de werknemer nog ziek als het verlof afloopt, dan geldt de eerste werkdag als eerste ziektedag.

Zorg er verder voor dat je de afspraken die je met de werknemer maakt over bijvoorbeeld de duur van het verlof en het gebruik van bijvoorbeeld een werktelefoon tijdens het verlof, op papier zet.

Wat kun je doen als de werknemer een aanvraag voor (on)betaald verlof indient?

Naast bovenstaande aandachtspunten kunnen er in een specifiek geval nog meer dingen zijn waar je rekening mee moet houden. Wanneer een van je werknemers een aanvraag doet voor onbetaald verlof, neem dan contact op met de helpdesk zodat wij met je mee kunnen kijken. Ook wanneer je van plan bent het onbetaald verlof niet goed te keuren, is het verstandig om contact op te nemen met de helpdesk, zodat wij je van advies kunnen voorzien.

Heb je vragen over (on)betaald verlof?

Neem dan contact op met de helpdesk via:

Helpdesk@rechtdirect.nl

0493-326688

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×