fbpx

Blog

Ontslag tijdens woordenwisseling 

28-03-2024 - Als er werkgever en werknemer een woordenwisseling plaatsvindt, is dit nog niet meteen een reden om ervan uit te gaan dat er sprake is van ontslag op staande voet. In dit nieuwsbericht leggen wij je aan de hand van een recente uitspraak uit hoe het zit. 

Case 

In deze zaak gaat het om een werknemer die werkte als hovenier. Hij had tijdens het werk een woordenwisseling gekregen met zijn baas. Vervolgens gaf de werknemer aan dat hij erover na aan het denken was om te stoppen. Hierop antwoorde de baas met ‘Dan rot je toch op’. De werknemer is op dat moment weggelopen bij zijn werkgever.  

Volgens kreeg de werknemer te horen dat hij op staande voet was ontslagen. De werknemer wilde onder andere een schadevergoeding en transitievergoeding van de werkgever.  

 

Wat beslist de rechter? 

De rechter oordeelt in deze zaak dat de werkgever de werknemer niet op staande voet heeft ontslagen. De werknemer is weliswaar tijdens de woordenwisseling vertrokken nadat de werkgever hem heeft weggestuurd, maar dat betekent nog niet dat er daadwerkelijk sprake was van ontslag. De werkgever en werknemer hadden in principe een goede verstandhouding blijkt uit WhatsAppcorrespondentie tussen partijen. Wat er is gezegd tijdens de woordenwisseling, was in het heetst van de strijd. Het was echter niet de bedoeling van de werkgever om de werknemer te ontslaan. De werknemer had dan ook niet hoeven te concluderen dat hij ontslagen was. Vooral omdat de werkgever daarna nog meerdere keren te kennen heeft gegeven dat een ontslag niet aan de orde was.  

De rechter is daarentegen van mening dat de werknemer, zonder goede reden, zelf ontslag heeft genomen. De werknemer heeft na de woordenwisseling namelijk contact gezocht met een potentiële werkgever, waar hij ook is begonnen met zijn werkzaamheden en aangedrongen op een vaststellingsovereenkomst en eindafrekening. Hierdoor heeft de werknemer geen recht op een transitievergoeding of schadevergoeding. 

 

Wat betekent dit nu echt voor jou? 

Mocht er zich een woordenwisseling voordoen tussen jou en een werknemer, dan kun je het beste op een ander moment in gesprek gaan met de werknemer. Wanneer je later bij jouw werknemer erop terugkomt en de situatie probeert op te lossen, lossen de problemen zich meestal vanzelf op. Als jullie er niet uitkomen, leg de situatie dan bij een jurist neer om te kijken naar de mogelijkheden.  

 

Recht Direct helpt echt 

Heb je vragen over een conflict met een werknemer of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag! Ook kun je contact opnemen met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of 085 008 11 80. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×