fbpx

Nieuws

Onvoorzichtig gedrag zzp’er kan leiden tot eigen schuld bij verkeersongeval

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

22-11-2019

Recht Direct heeft veel zzp’ers als klant. Recentelijk heeft de rechter een interessante uitspraak gedaan over eigen schuld van een zzp’er in een letselschadezaak.

Onvoorzichtig gedrag zzp’er kan leiden tot eigen schuld bij verkeersongeval

Recht Direct heeft veel zzp’ers als klant. Recentelijk heeft de rechter een interessante uitspraak gedaan over eigen schuld van een zzp’er in een letselschadezaak.

Wat was er gebeurd?

Een automobilist zag een snorfietser over het hoofd die hij voorrang had moeten verlenen. De snorfietser zag dit en remde. Uit getuigenverklaring bleek dat de snorfietser met hoge snelheid (zo’n 60 km/u) zonder helm reed. Het slachtoffer moest hard remmen en is daarbij onderuit gegaan.

De snorfietser raakte de auto niet maar had wel groot letsel. Zo liep hij onder andere een instabiele nekwervelfractuur, een verbrijzelde elleboog, twee scheurtjes in zijn schedel en een zware hersenschudding op. Hij is zzp’er en had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Door het ongeval is hij lange tijd arbeidsongeschikt geweest. De snorfietser stelde de automobilist daarom aansprakelijk voor de volledige schade.

Wat oordeelde de rechter?

De automobilist was volgens de rechter aansprakelijk voor de schade als gevolg van het ongeval en moest ten minste de helft van de schade vergoeden. De vraag die vervolgens speelde was of de automobilist meer dan deze 50% moest vergoeden, of dat de snorfietser een gedeelte van de schade zelf moest dragen wegens eigen schuld.

De rechter oordeelde dat sprake was van eigen schuld. Bewezen was namelijk dat de snorfietser twee maal zo hard had gereden als toegestaan. De vraag was vervolgens hoe de overige 50% van de schade verdeeld moest worden. Om dit te beoordelen kijkt een rechter in welke mate de gedragingen van de automobilist en de snorfietser hebben bijgedragen aan de schade. Op basis hiervan oordeelde de rechter dat de snorfietser de helft van zijn schade zelf moest dragen.

De billijkheidscorrectie

De snorfietser beriep zich op de zogenaamde ‘billijkheidscorrectie’. Dit wil zeggen dat in principe de verdeling van de schade is vastgesteld, maar dat de rechter op basis van de ‘redelijkheid en billijkheid’ een andere verdeling van de schade kan vaststellen. Hierbij kijkt de rechter naar alle omstandigheden van het geval, waaronder het letsel, de persoonlijke situatie van het slachtoffer en de schade.

In dit geval nam de rechter mee dat de snorfietser als zzp’er geen arbeidsongeschiktheidsverzekering had, en weinig eigen vermogen. Hierdoor was hij volgens de rechter kwetsbaar. De rechter was van mening dat de zzp’er zich dit had moeten beseffen en dat hij zich  desondanks zeer onvoorzichtig en gevaarlijk heeft gedragen. Hierdoor moest hij 40% van zijn schade zelf dragen. Dit kwam neer op een bedrag van €30.000,-.

Een rechter  betrekt in zijn beoordeling alle omstandigheden van het geval. Uit deze uitspraak blijkt dat wanneer een zzp’er zich in een kwetsbare positie bevindt en zich toch gevaarlijk gedraagt, dit er toe kan leiden dat deze een flink gedeelte van de schade die hij oploopt zelf moet betalen. Ook al wordt het ongeluk veroorzaakt doordat een automobilist hem over het hoofd ziet.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×