fbpx

Nieuws

Ouderschapsverlof (deels) betaald vanaf augustus 2022

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

25-10-2021 - Ouders kunnen 26 keer de wekelijke arbeidsduur ouderschapsverlof opnemen, maar dit is nu nog onbetaald. Dit gaat veranderen! De Eerste Kamer heeft namelijk ingestemd met de Wet betaald ouderschapsverlof.

De vraag:

Wat verandert er door de Wet Betaald ouderschapsverlof?

Het antwoord:

Met ingang van 2 augustus 2022 krijgen ouders 9 weken van het ouderschapsverlof een UWV-uitkering.

Hoe hoog is die uitkering?

In eerste instantie zou de hoogte van de uitkering 50% van het dagloon bedragen. Op 8 maart 2022 heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Hierin geeft zij aan dat zij het percentage op 70% wil vaststellen.

Kinderen die zijn geboren vóór invoering van de wet

Het ouderschapsverlof geldt ook voor sommige ouders die vóór augustus 2022 een kind krijgen. Voorwaarde hiervoor is dat het kind op dat moment jonger is dan 1 jaar. De ouders van het kind moeten bovendien werknemer zijn op dat moment en nog niet het volledige recht op ouderschapsverlof hebben opgenomen (26x de arbeidsduur per week).

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Deze wetswijziging kan ervoor zorgen dat ouders meer (betaalde) verlofdagen gaan opnemen. Houd er dus rekening mee dat dit gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van jouw werknemers. Het is daarnaast aan jou als werkgever om een aanvraag bij het UWV te doen, wanneer je een verzoek voor ouderschapsverlof ontvangt.

Schakel Recht Direct in

Ben je benieuwd wat deze wijziging voor jou betekent? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

10

Was goed!

- Dreamwoods

prettige en juiste communicatie waarin je gehoord wordt

Het contact met mijn tussenpersoon, Loes Ewals, heeft helemaal naar wens en vraag gelopen. Juiste en professionele input waar nodig ontvangen. Verder geen woorden nodig om mijn complimenten uit te spreken.

- Paul van der Putten

Prettige en duidelijke communicatie

Fijn om te weten dat je iemand achter de hand hebt bij situaties die daar om vragen. Fijne samenwerking en aardige mensen. De portal is ook erg fijn en praktisch.

- Tamara

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×