fbpx

Blog

Zit de vergoeding voor overwerk al in het salaris van een werknemer? Let op dat je niet de grens overgaat

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

21-02-2023 - Werkgevers kunnen met werknemers in de arbeidsovereenkomst afspreken dat overuren niet uitbetaald worden. Eventueel overwerk is dan al opgenomen in het salaris. Vaak wordt in de overeenkomst geen grens van overwerk afgesproken. Betekent dit dan dat je een werknemer oneindig kan laten overwerken, zonder dat hij of zij hiervoor extra loon ontvangt? De rechter deed hier laatst uitspraak over.

De vraag

Kun je een werknemer structureel laten overwerken zonder hiervoor extra loon te betalen, wanneer je in de arbeidsovereenkomst hebt afgesproken dat overwerk is opgenomen in het salaris?

 

Het antwoord

Nee, je mag een werknemer niet meer over laten werken dan redelijk is zonder extra loon. Wat redelijk is, hangt af van de functie van de werknemer.

 

De case

Een werkneemster was werkzaam als assistent-bedrijfsleider bij een uitgaansgelegenheid. In haar arbeidsovereenkomst had ze met haar werkgever afgesproken dat eventueel overwerk was opgenomen in haar salaris. Dit betekende dus dat overuren niet uitbetaald werden en tijden niet konden worden gecompenseerd.

 

Toen het dienstverband van de werkneemster eindigde vorderde ze echter nog een flink bedrag van haar werkgever. De werkneemster stelde onder andere dat zij heel wat gemaakte overuren niet uitbetaald had gekregen. Het ging dan om structureel gewerkte overuren. Omdat ze de overuren structureel maakte, waren deze volgens haar onderdeel geworden van de arbeidsovereenkomst. Werkgever was het hier niet mee eens, aangezien in de arbeidsovereenkomst was opgenomen dat overuren niet uitbetaald werden.

 

Wat vond de rechter?

De rechter oordeelde dat het maken van overuren redelijk was in de functie van werkneemster als assistent-bedrijfsleider tot op een bepaalde hoogte. Ze had dan ook mogen verwachten dat, gelet op de afspraken in de arbeidsovereenkomst, ze enig overwerk moest verrichten zonder dat zij hiervoor uitbetaald kreeg. Een percentage van 10% was volgens de rechter redelijk. De werkneemster zat hier echter ver overheen. De rechter bepaalde daarom dat de werkgever het aantal overuren boven de maatstaf van 10% alsnog aan de werkneemster moest uitbetalen. Het was namelijk niet redelijk om van de werkneemster te verwachten dat zij zo veel overuren onbetaald zou werken, ongeacht de afspraken in de arbeidsovereenkomst.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Het is belangrijk dat je werknemers niet meer overuren onbetaald laat werken dan redelijk is. Zorg er daarom voor dat je een goede urenadministratie hebt van al je werknemers. Zo kun je goed in beeld brengen hoeveel overuren werknemers daadwerkelijk maken en kun je beter inschatten of een werknemer meer overuren werkt dan redelijk is.

 

 

Schakel Recht Direct in

Wij snappen dat het lastig is om vast te stellen wanneer een werknemer nu te veel overwerkt. Dit is namelijk in iedere sector weer anders. Daarom helpen wij je graag bij het opstellen van duidelijke regels en richtlijnen wat betreft het overwerken van werknemers.

Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×