fbpx

Nieuws

Prijsstijgingen doorberekenen, mag dat?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

19-01-2022 - De vraag naar grondstoffen en (bouw)materialen is gestegen, terwijl er door leveringsproblemen sprake is van een groot tekort. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen enorm stijgen. In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit met het doorberekenen van prijsstijgingen.

De vraag:

Kunnen prijsstijgingen worden doorberekend?

 

Het antwoord:

Of prijsstijgingen kunnen worden doorberekend, hangt af van de omstandigheden van het geval. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden.

 

Leg je afspraken duidelijk vast!

Allereerst is van belang wat er precies met de andere partij is afgesproken. Wat staat er in de overeenkomst? Is er wat vastgelegd over prijsstijgingen in de algemene voorwaarden? Zijn er andere afspraken gemaakt? Je doet er dus verstandig aan om de afspraken over prijzen én prijsstijgingen duidelijk vast te leggen.

 

Ga in gesprek met de andere partij

Vervolgens is het de vraag of de afspraken voorzien in de situatie van extreme prijsstijgingen zoals we die vandaag de dag kennen of dat er kan worden afgeweken van deze afspraken. Een oplossing voor prijsstijgingen gaat soms dus verder dan in de overeenkomsten vastgelegde afspraken. Mocht er discussie ontstaan over het al dan niet doorberekenen van prijsstijgingen, ga dan met de andere partij in gesprek en probeer er samen uit te komen. Kom je er niet uit? Dan biedt de wet nog een aantal mogelijkheden, welke we hieronder hebben uitgewerkt.

 

  • Onvoorziene omstandigheden

De rechter kan een overeenkomst wijzigen of ontbinden als het vanwege onvoorziene omstandigheden onredelijk is om de overeenkomst in stand te houden. We hebben het dan over prijsstijgingen die het gevolg zijn van omstandigheden die zijn ingetreden na het sluiten van de overeenkomst en waar partijen geen rekening mee hoefde te houden bij het aangaan van de overeenkomst. Een beroep op onvoorziene omstandigheden wordt echter zelden toegewezen.

 

  • Kostenverhogende omstandigheden in de bouw

De rechter kan, op verzoek van een aannemer, de overeengekomen prijs aanpassen aan de kostenverhoging. Het moet dan gaan om omstandigheden waarmee de aannemer bij het bepalen van de prijs geen rekening hoefde te houden. De aannemer heeft wel eerst de verplichting om de opdrachtgever zo spoedig mogelijk waarschuwen, zodat deze nog kan opzeggen of een voorstel kan doen tot beperking of vereenvoudiging van het werk.

 

  • Prijs verhogen op basis van de algemene voorwaarden

In de algemene voorwaarden kan worden opgenomen dat de prijs mag worden verhoogd. Dit mag ook binnen 3 maanden na totstandkoming van de overeenkomst. Daartegenover staat dan wel dat in dat geval een consument de overeenkomst mag ontbinden.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Al met al doe je er verstandig aan duidelijke afspraken te maken over het al dan niet doorberekenen van prijsstijgingen, maar een oplossing voor prijsstijgingen gaat soms verder dan een in de overeenkomsten vastgelegde afspraak. Mocht er discussie ontstaan over het doorberekenen van prijsstijgingen, probeer dan eerst om samen met de andere partij naar een oplossing te zoeken.

 

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen over het doorberekenen van prijsstijgingen of hulp nodig bij het maken van afspraken over eventuele prijsstijgingen? Wij helpen je graag! Neem contact op met juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×