
Nieuws
Proeftijd: hoe zit het nou écht?
11-08-2021 - Situatie: Verreweg de meeste werkgevers nemen een proeftijd…
Nieuws
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
11-08-2021 - Situatie: Verreweg de meeste werkgevers nemen een proeftijd op in de arbeidsovereenkomst met een werknemer. Vaak doen ze dit om te ‘proeven’ of de werknemer wel geschikt is voor de functie. Binnen de proeftijd kan zowel de werknemer als de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen zonder dat je hiervoor een reden nodig hebt. Het is wel erg belangrijk dat je het goed doet, anders kan het uiteindelijk zijn dat de proeftijd niet geldig is en dat je er geen beroep op kunt doen. Lees in dit artikel
Zijn er regels voor het opnemen van een proeftijd?
Niet heel veel. Een proeftijd moet schriftelijk overeengekomen worden tussen werkgever en werknemer. Dit moet gebeuren bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst. Kortom: neem de proeftijd op in de arbeidsovereenkomst. Én de proeftijd moet voor beide partijen gelijk zijn, dus bijvoorbeeld voor zowel werkgever als werknemer één maand.
Ga je de arbeidsovereenkomst aan voor een periode van korter dan 6 maanden? Dan kun je geen geldige proeftijd overeenkomen. Bij een contract voor bepaalde tijd van langer dan zes maanden maar korter dan twee jaar mag de proeftijd één maand zijn (dit kan dus al als het contract 6 maanden + één dag duurt). Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd langer dan twee jaar, mag de proeftijd twee maanden zijn. De proeftijd mag ook twee maanden zijn als je direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbiedt. Let op: In de cao kan afgeweken worden van deze wettelijke regeling. Daarnaast kan het zijn dat er in de cao extra eisen worden gesteld aan de proeftijd.
Je ook een transitievergoeding verschuldigd bent als je op eigen initiatief in de proeftijd afscheid neemt van een werknemer? Een werknemer heeft namelijk vanaf de eerste dag van het dienstverband recht op een transitievergoeding wanneer het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd of niet wordt voortgezet.
Wil je weten of er een geldige proeftijd is overeengekomen of heb je andere vragen over de proeftijd? Neem dan contact met Marjolein op via marjolein@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Onbeperkt toegang tot documenten
Rechtshulp take-away service
Voordelig uurtarief
Omdat wij ons bedrijf om gingen zetten van een VOF naar een BV kwamen er wat andere regeltjes, algemene voorwaarden, samenwerkingsverbanden etc om de hoek kijken. De dames van Recht Direct hebben dit allemaal keurig voor ons op een rijtje…
- Ronald
Wat ik tot nu toe heb gedaan met recht direct, was goed.
- Jos Vlemmix / VKV Kunststof Verspaning
We werken goed samen met Recht Direct. Het is een laagdrempelige manier om snel juridisch advies in te winnen. We krijgen snel reactie zodat we vervolgens snel kunnen handelen.
- Leon
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser