fbpx

Nieuws

Proeftijd: hoe zit het nou écht?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

11-08-2021 - Situatie: Verreweg de meeste werkgevers nemen een proeftijd op in de arbeidsovereenkomst met een werknemer. Vaak doen ze dit om te ‘proeven’ of de werknemer wel geschikt is voor de functie. Binnen de proeftijd kan zowel de werknemer als de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen zonder dat je hiervoor een reden nodig hebt. Het is wel erg belangrijk dat je het goed doet, anders kan het uiteindelijk zijn dat de proeftijd niet geldig is en dat je er geen beroep op kunt doen. Lees in dit artikel

Vraag 1:

Zijn er regels voor het opnemen van een proeftijd?

Het antwoord:

Niet heel veel. Een proeftijd moet schriftelijk overeengekomen worden tussen werkgever en werknemer. Dit moet gebeuren bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst. Kortom: neem de proeftijd op in de arbeidsovereenkomst. Én de proeftijd moet voor beide partijen gelijk zijn, dus bijvoorbeeld voor zowel werkgever als werknemer één maand.

Vraag 2: Welke proeftijd mag ik opnemen?

Het antwoord:

Ga je de arbeidsovereenkomst aan voor een periode van korter dan 6 maanden? Dan kun je geen geldige proeftijd overeenkomen. Bij een contract voor bepaalde tijd van langer dan zes maanden maar korter dan twee jaar mag de proeftijd één maand zijn (dit kan dus al als het contract 6 maanden + één dag duurt). Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd langer dan twee jaar, mag de proeftijd twee maanden zijn. De proeftijd mag ook twee maanden zijn als je direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbiedt. Let op: In de cao kan afgeweken worden van deze wettelijke regeling. Daarnaast kan het zijn dat er in de cao extra eisen worden gesteld aan de proeftijd.

Wist jij dat:

Je ook een transitievergoeding verschuldigd bent als je op eigen initiatief in de proeftijd afscheid neemt van een werknemer? Een werknemer heeft namelijk vanaf de eerste dag van het dienstverband recht op een transitievergoeding wanneer het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd of niet wordt voortgezet.

Schakel Recht Direct in

Wil je weten of er een geldige proeftijd is overeengekomen of heb je andere vragen over de proeftijd? Neem dan contact met Marjolein op via marjolein@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×