fbpx

Nieuws

Recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

03-05-2021 - Momenteel hebben ouders recht op 26 weken onbetaald verlof totdat hun kind acht jaar oud is. Het kabinet wil dat mensen meer ruimte krijgen om te kiezen hoe ze zorg en werk kunnen combineren. Slechts een derde van de ouders neemt namelijk daadwerkelijk ouderschapsverlof op. Er is daarom een wetsvoorstel gepubliceerd om de opname van ouderschapsverlof te stimuleren.

Wat houdt het voorstel in?

Het wetsvoorstel biedt medewerkers vanaf 2 augustus 2022 een uitkering van 9 weken binnen het eerste jaar na geboorte van het kind. Gedurende deze 9 weken krijgt de medewerker een uitkering ter hoogte van de helft van zijn of haar dagloon (dit is het loon dat de medewerker gemiddeld per dag verdient). De uitkering wordt door het UWV verstrekt.

Worden deze 9 weken ouderschapsverlof niet opgenomen, dan worden ze toegevoegd aan de 17 weken onbetaald verlof die de medewerker de eerste acht levensjaren van het kind mag opnemen.

Waarom dit wetsvoorstel?

Het achterliggende idee van de regeling is dat medewerkers de tijd krijgen om te wennen aan hun nieuwe situatie zodat ze beter kunnen kiezen hoe ze zorg en werk kunnen combineren. Daarnaast biedt het wetsvoorstel toekomstige ouders mogelijk een financiële stok achter de deur. Er wordt namelijk een geboortegolf verwacht als gevolg van de coronapandemie.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Het wetsvoorstel is nog niet definitief, het moet namelijk nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Komt het voorstel door de Eerste kamer, dan kan dit ervoor zorgen dat ouders meer verlofdagen gaan opnemen. Houd er dus rekening mee dat dit gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van jouw medewerkers.

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×