fbpx

Nieuws

Waar moet je als werkgever allemaal rekening mee houden bij de transitievergoeding?

28-02-2024 - Wanneer je als werkgever afscheid neemt van een werknemer ben je verplicht de transitievergoeding te betalen. De transitievergoeding is bedoeld voor werknemers om de overgang naar ander werk makkelijker te maken. Wanneer een werkgever een transitievergoeding moet betalen zijn er een aantal factoren waar hij rekening mee moet houden. Wat er allemaal bij een transitievergoeding komt kijken leggen we je uit in dit artikel.

Wanneer moet je als werkgever een transitievergoeding betalen? 

 Als werkgever moet je een transitievergoeding betalen wanneer het dienstverband met de werknemer op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. Dit kan bijvoorbeeld zijn als een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. Ook moet je er als werkgever rekening mee houden dat bij een vaststellingsovereenkomst vaak ook een transitievergoeding moet worden betaald. Dit is niet verplicht, maar zo maak je het vertrek van de werknemer wel aantrekkelijker. 

Hoe hoog is de transitievergoeding?   

De hoogte van de vergoeding hangt af van het aantal dienstjaren en de hoogte van het maandsalaris. Let op dat de transitievergoeding wordt berekend vanaf de eerste dag van het dienstverband. Voor ieder gewerkt jaar heeft de werknemer recht op 1/3e van een maandsalaris. Er geldt wel een maximale hoogte van de vergoeding. In 2024 is deze maximale hoogte wettelijk vastgesteld op € 94.000, -. Is het jaarsalaris hoger dan dit bedrag? Dan moet je de werknemer een transitievergoeding betalen die gelijk is aan één jaarsalaris. 

 

Schakel Recht Direct in  

Heb je een werknemer die je een transitievergoeding moet betalen en wil je hier graag hulp bij? Of heb je een andere vraag over de transitievergoeding? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.  

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×