fbpx

Nieuws

Slapend dienstverband: uitgeslapen?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

14-07-2020

Wat is een slapend dienstverband en hoe kun je hier als werkgever mee omgaan? Wat zijn de mogelijkheden die de Wet Compensatie Transitievergoeding biedt?

Slapend dienstverband: uitgeslapen?

Wat is een slapend dienstverband?

Je kent ongetwijfeld de werknemer die na langdurige ziekte geen recht meer heeft op loon. Vaak is het dienstverband met die werknemer formeel nog niet tot een einde gekomen. Een dergelijke werknemer kan als hij onverwacht beter wordt weer aanspraak maken op hervatting van het werk en dus loon. Een dergelijk dienstverband wordt een zogenaamd slapend dienstverband genoemd.

De Hoge Raad heeft recent een standpunt ingenomen

De Xella-uitspraak geeft duidelijkheid. In deze uitspraak oordeelde de Hoge Raad dat slapende dienstverbanden moeten worden beëindigd onder toekenning van een transitievergoeding, wanneer de werknemer hierom vraagt. Enkel wanneer je als werkgever een gerechtvaardigd belang hebt bij het in stand laten van het slapend dienstverband (denk aan reële re-integratiemogelijkheden), hoef je niet mee te werken aan een dergelijk verzoek.

Het UWV betaalt onder voorwaarden de transitievergoeding

Om slapende dienstverbanden tegen te gaan en werkgevers te compenseren voor het feit dat ze twee jaar het loon én een transitievergoeding moeten betalen, is de Wet Compensatie Transitievergoeding in het leven geroepen. Door deze wet kun je vanaf 1 april 2020 als werkgever een compensatie aanvragen wanneer je een langdurig arbeidsongeschikte werknemer ontslaat of hebt ontslagen sinds 1 juli 2015. De compensatie moet uiterlijk zes maanden na betaling van de volledige vergoeding zijn aangevraagd. Voor oude gevallen (van 1 juli 2015 tot 31 maart 2020) geldt ook een termijn van zes maanden, vanaf inwerkingtreding van de wet. Dat betekent dat die aanvragen vóór 1 oktober 2020 ingediend moeten zijn.

Houd er rekening mee dat je enkel de transitievergoeding verschuldigd bent die je zou moeten betalen na twee jaar ziekte.

Praktijkvoorbeeld

Werknemer is op 31 maart 2018 ziek gemeld. De loondoorbetalingsverplichting stopt na 104 weken ziekte, dit betekent dat deze op 31 maart 2020 is geëindigd. Werkgever besluit het dienstverband per 1 juli 2020 te beëindigen en moet een transitievergoeding betalen. Hoe zit het nu?

Werkgever hoeft enkel een transitievergoeding te betalen tot het moment dat de 104 weken ziekte zijn verstreken. Voor de berekening van de transitievergoeding neem je dus niet de daadwerkelijke datum dat werknemer uit dienst gaat (1 juli 2020), maar de datum waarop de 104 weken ziekte zijn verstreken (31 maart 2020).

Word wakker!

Is binnen jouw bedrijf sprake van een werknemer met een slapend dienstverband, dan valt het te overwegen om deze werknemer zelf te benaderen en te bezien of hij met de mogelijkheden die de Wet Compensatie Transitievergoeding biedt bereid is met een vaststellingsovereenkomst afscheid te nemen. Het geeft jou als werkgever het voordeel dat het dienstverband definitief beëindigd is en het je feitelijk niets kost. Voor de werknemer heeft het als voordeel dat hij een leuke compensatie krijgt voor de jaren dat hij bij jou gewerkt heeft.

Heb je vragen over dit onderwerp of heb je vragen over het beëindigen van het dienstverband in het algemeen? Neem dan contact op met de helpdesk.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×