fbpx

Blog

Studiekostenbeding voor een verplichte opleiding ongeldig. Maar wanneer is een opleiding verplicht?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

11-07-2023 - Per 1 augustus 2022 is er nieuwe wetgeving ingegaan op het gebied van het arbeidsrecht. Een van de veranderingen ziet op het studiekostenbeding. In dit beding spreek je af dat een werknemer de studiekosten terugbetaalt als hij ontslag neemt tijdens de opleiding of kort na het afronden.

Voorheen kon je altijd een studiekostenbeding opnemen voor opleidingen die je als werkgever voor een werknemer betaalde. Met de nieuwe wetgeving is echter bepaald dat alleen studiekostenbedingen voor niet-verplichte opleidingen geldig zijn. Of sprake is van een niet-verplichte opleiding blijkt in de praktijk toch nog vaak lastig te bepalen. Een recente zaak laat bijvoorbeeld zien dat niet iedere opleiding die noodzakelijk is voor een functie geldt als een verplichte opleiding.

 

De case

Een werknemer was in dienst bij een arbodienst als bedrijfsarts in opleiding. De opleiding tot bedrijfsarts was noodzakelijk voor de functie die de werknemer uit zou gaan voeren. De werkgever en werknemer hadden daarom in een studiekostenbeding afgesproken dat de werkgever de kosten voor de opleiding zou betalen. Voorwaarde was wel dat de werknemer de kosten zou terugbetalen als hij voor afronding ontslag zou nemen.

Je raadt het al: de werknemer nam ontslag. De werkgever beriep zich op het studiekostenbeding en stelde dat de werknemer de gemaakte kosten moest terugbetalen. De werknemer betaalde echter niet, omdat er sprake zou zijn van een verplichte opleiding. Door de vernieuwde wetgeving waren de kosten volgens hem daarom voor de werkgever.

De rechter was het niet eens met de werknemer. Hij oordeelde namelijk dat met een verplichte opleidingen niet wordt bedoeld een beroepsopleiding of opleidingen die werknemers verplicht zijn te volgen voor het verkrijgen, behouden of vernieuwen van een beroepskwalificatie die is vastgelegd in de zogenaamde beroepskwalificatierichtlijn. Het studiekostenbeding was daarom wel geldig, waardoor de werknemer de opleidingskosten aan de werkgever terug moest betalen.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Naar aanleiding van de nieuwe wetgeving is een studiekostenbeding voor verplichte opleidingen van zowel voor als na 1 augustus 2022 ongeldig. Zorg er daarom altijd voor dat je zeker weet of er sprake is van een verplichte opleiding of niet, wanneer je een studiekostenbeding sluit.

 

Recht Direct helpt echt

Vind jij het lastig om te bepalen of er sprake is van een verplichte opleiding of niet? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×