fbpx

Blog

Tattoo-verbod op de werkvloer, mag dat?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

06-04-2022 - Het nemen van een tatoeage wordt steeds gebruikelijker. Maar, hoe ga je hier mee om op de werkvloer? Moeten tatoeages worden afgedekt of mag dit niet van een werknemer worden verlangd?

De vraag:

Mag je als werkgever zichtbare tatoeages bij werknemers verbieden?

Het antwoord:

Het hof heeft zich onlangs gebogen over deze vraag en oordeelde dat er grenzen zitten aan het hanteren van een tatoeagebeleid.

De case:

De werkgever hanteert een tatoeagebeleid. Dit beleid houdt in dat werknemers in de functie controleur openbaar vervoer geen zichtbare tatoeages mogen dragen tijdens hun werkzaamheden. Dit beleid is ingevoerd op grond van het instructierecht. Als werkgever heb je namelijk het recht om voorschriften op te leggen aan werknemers met betrekking tot de uitoefening van de werkzaamheden. Er zitten echter grenzen aan dit instructierecht. Zo moet het belang van de werkgever om het beleid te hanteren opwegen tegen de inbreuk die het maakt op de persoonlijke levenssfeer en de privacy van de werknemers. De werkgever heeft dit volgens het hof onvoldoende onderbouwd. Bovendien zouden de maatschappelijke opvattingen over tatoeages door de jaren heen zijn veranderd. Zodoende oordeelde het hof dat de grenzen van het instructierecht in deze zaak worden overschreden en dat het tatoeagebeleid in strijd is met goed werkgeverschap.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Wil je als werkgever bepaalde voorschriften opleggen aan werknemers, bijvoorbeeld met betrekking tot het dragen van tatoeages of piercings? Dan doe je er verstandig aan eerst goed te overwegen wat het belang daarvan is en of dit wel in lijn ligt met de huidige maatschappelijke opvattingen. Wanneer je een beleid gaat doorvoeren, zorg er dan in ieder geval voor dat het een duidelijk en uniform beleid is. Communiceer het zorgvuldig en leg het beleid schriftelijk vast. Onderbouw verder waarom het belang van het beleid opweegt tegen de inbreuk die het maakt.

Recht Direct helpt echt

Heb je vragen over het opleggen van voorschriften? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van een dergelijk beleid? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×