fbpx

Blog

Thuiswerken is het nieuwe normaal, maar wat als het jou als werkgever problemen oplevert?

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

12-07-2022 - Veel mensen werken tegenwoordig een deel van de werkweek thuis. Hoewel dit voordelig kan zijn voor zowel werkgevers als werknemers, kan het ook vervelende situaties opleveren. Zo kan het thuiswerken bijvoorbeeld zorgen voor verminderde inzet van werknemers.

De vraag:

Wat kun je als werkgever doen wanneer het thuiswerken door werknemers niet gaat zoals gehoopt?

Het antwoord:

Belangrijk is om het gesprek met de werknemer aan te gaan over het thuiswerken en concrete afspraken te maken. Zorgt dit niet voor verbetering? Dan kan het recht op thuiswerken mogelijk ingetrokken worden. Aan de hand van een aantal recente rechtszaken geven we je een aantal aanknopingspunten.

Eerste zaak: thuiswerkdag terugdraaien?

In de eerste zaak heeft de werknemer een vaste thuiswerkdag. Hij wordt teruggeroepen naar kantoor, omdat hij thuis niet goed genoeg functioneert. Nadat de werknemer een tijd op kantoor heeft gewerkt, waar hij naar behoren heeft gefunctioneerd, wil hij weer terug naar deels thuiswerken. De werkgever is het hier echter niet mee eens.

De rechter heeft in deze zaak bepaald dat de thuiswerkdag inmiddels een arbeidsvoorwaarde is. Deze kan echter wel worden gewijzigd. De werkgever heeft voldoende belang bij een “kantoorplicht” nu er sprake was van negatieve beoordelingen en kritiek op het functioneren. De verbetering was pas net in gang gezet.

Tweede zaak: fraude met thuiswerkuren

De tweede rechtszaak gaat over een werknemer die fraudeert met zijn uren. De werknemer werkt grotendeels thuis en is verantwoordelijk voor de gehele basisadministratie. Wanneer er een vermoeden ontstaat bij de werkgever dat het aantal gewerkte uren van de werknemer niet overeenkomt met het aantal uitbetaalde uren, verzoekt de werkgever om een urenverantwoording. Die kon de werknemer niet geven, waardoor de werkgever ontslag wegens een verstoorde arbeidsrelatie vordert.

De rechter oordeelt in deze zaak dat de werknemer een vertrouwenspositie heeft, aangezien hij verantwoordelijk is voor de gehele basisadministratie. Dit brengt volgens de rechter met zich mee dat de werknemer ook inzicht moet kunnen geven in zijn eigen tijdsbesteding, juist omdat hij deels thuiswerkend is. Het ontslag wordt dan ook in stand gelaten.

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Ten eerste is een werknemer die vanuit huis werkt evengoed verplicht zich aan afspraken te houden. Belangrijk is om het gesprek met de werknemer aan te gaan en concrete afspraken te maken. Dit kan worden vastgelegd in een thuiswerkovereenkomst.

Er bestaat geen absoluut recht op thuiswerken. Functioneert een werknemer thuis onvoldoende, dan kan er een kantoorplicht worden ingesteld.

Een werknemer kan wel een verzoek tot thuiswerken indienen bij de werkgever, maar een werkgever is niet verplicht dit verzoek in te willigen. Je dient het verzoek als werkgever serieus te overwegen en daarbij dien je in gesprek te gaan met de werknemer. Mocht je hierna alsnog het verzoek willen afwijzen, dan kan dat gewoon.

Tot slot moet een werknemer met een vertrouwenspositie inzicht kunnen geven in zijn of haar eigen tijdsbesteding. Dit is juist belangrijk wanneer je (deels) thuiswerkt.

Schakel Recht Direct in

Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×