
Blog
Thuiswerken is het nieuwe normaal, maar wat als het jou als werkgever problemen oplevert?
12-07-2022 - Veel mensen werken tegenwoordig een deel van de…
Blog
12-07-2022 - Veel mensen werken tegenwoordig een deel van de werkweek thuis. Hoewel dit voordelig kan zijn voor zowel werkgevers als werknemers, kan het ook vervelende situaties opleveren. Zo kan het thuiswerken bijvoorbeeld zorgen voor verminderde inzet van werknemers.
Wat kun je als werkgever doen wanneer het thuiswerken door werknemers niet gaat zoals gehoopt?
Belangrijk is om het gesprek met de werknemer aan te gaan over het thuiswerken en concrete afspraken te maken. Zorgt dit niet voor verbetering? Dan kan het recht op thuiswerken mogelijk ingetrokken worden. Aan de hand van een aantal recente rechtszaken geven we je een aantal aanknopingspunten.
In de eerste zaak heeft de werknemer een vaste thuiswerkdag. Hij wordt teruggeroepen naar kantoor, omdat hij thuis niet goed genoeg functioneert. Nadat de werknemer een tijd op kantoor heeft gewerkt, waar hij naar behoren heeft gefunctioneerd, wil hij weer terug naar deels thuiswerken. De werkgever is het hier echter niet mee eens.
De rechter heeft in deze zaak bepaald dat de thuiswerkdag inmiddels een arbeidsvoorwaarde is. Deze kan echter wel worden gewijzigd. De werkgever heeft voldoende belang bij een “kantoorplicht” nu er sprake was van negatieve beoordelingen en kritiek op het functioneren. De verbetering was pas net in gang gezet.
De tweede rechtszaak gaat over een werknemer die fraudeert met zijn uren. De werknemer werkt grotendeels thuis en is verantwoordelijk voor de gehele basisadministratie. Wanneer er een vermoeden ontstaat bij de werkgever dat het aantal gewerkte uren van de werknemer niet overeenkomt met het aantal uitbetaalde uren, verzoekt de werkgever om een urenverantwoording. Die kon de werknemer niet geven, waardoor de werkgever ontslag wegens een verstoorde arbeidsrelatie vordert.
De rechter oordeelt in deze zaak dat de werknemer een vertrouwenspositie heeft, aangezien hij verantwoordelijk is voor de gehele basisadministratie. Dit brengt volgens de rechter met zich mee dat de werknemer ook inzicht moet kunnen geven in zijn eigen tijdsbesteding, juist omdat hij deels thuiswerkend is. Het ontslag wordt dan ook in stand gelaten.
Ten eerste is een werknemer die vanuit huis werkt evengoed verplicht zich aan afspraken te houden. Belangrijk is om het gesprek met de werknemer aan te gaan en concrete afspraken te maken. Dit kan worden vastgelegd in een thuiswerkovereenkomst.
Er bestaat geen absoluut recht op thuiswerken. Functioneert een werknemer thuis onvoldoende, dan kan er een kantoorplicht worden ingesteld.
Een werknemer kan wel een verzoek tot thuiswerken indienen bij de werkgever, maar een werkgever is niet verplicht dit verzoek in te willigen. Je dient het verzoek als werkgever serieus te overwegen en daarbij dien je in gesprek te gaan met de werknemer. Mocht je hierna alsnog het verzoek willen afwijzen, dan kan dat gewoon.
Tot slot moet een werknemer met een vertrouwenspositie inzicht kunnen geven in zijn of haar eigen tijdsbesteding. Dit is juist belangrijk wanneer je (deels) thuiswerkt.
Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Onbeperkt toegang tot documenten
Rechtshulp take-away service
Voordelig uurtarief
Voor ons als organisatie die zich bezighoudt met re-integratie en advies binnen arbeid, is het erg fijn om Recht direct achter de hand te hebben als partij, wanneer we het niet weten of twijfelen. De documenten die we kunnen gebruiken…
- Gianne
Wat ik tot nu toe heb gedaan met recht direct, was goed.
- Jos Vlemmix / VKV Kunststof Verspaning
- Partnertec B.V.
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser