fbpx

Nieuws

Vanaf 2022 worden de eerste negen weken ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald!

"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"

29-04-2020

Vanaf 2020 vindt er een wijziging plaats in de doorbetaling van het ouderschapsverlof. Hoe deze regeling in elkaar gaat zitten lees je hier.

Vanaf 2022 worden de eerste negen weken ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald!

Er bestaan voor ouders verschillende verlofregelingen. De regering is deze flink op de schop aan het nemen. Allereerst geldt per 1 juli 2020 de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG). Vanaf 2022 vindt er ook een wijziging plaats in de doorbetaling van het ouderschapsverlof.

Hoe zit het nu?

Momenteel hebben werknemers recht op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof gedurende de eerste acht levensjaren van hun kind. Onlangs is gebleken dat slechts een derde van de ouders ouderschapsverlof opneemt. Reden hiervoor is dat niet iedereen het kan veroorloven om onbetaald verlof op te nemen.

Helft van het dagloon negen weken doorbetalen

Om het voor ouders aantrekkelijker te maken ouderschapsverlof op te nemen, heeft het kabinet besloten dat ouders vanaf augustus 2022 de eerste negen weken van het ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald krijgen. Zij ontvangen dan van het UWV een uitkering ter hoogte van de helft van hun dagloon.

De overige 17 weken ouderschapsverlof blijven onbetaald en kunnen opgenomen worden tot de achtste verjaardag van het kind.

De verlofregelingen die gelden voor werknemers met kinderen worden hieronder nog eens in het kort toegelicht:

Duur Loondoorbetaling Voorwaarden
Geboorteverlof Eén keer het aantal werkuren per week Volledige loondoorbetaling door werkgever
  • Werknemer mag de verlofuren naar eigen inzicht opnemen, maar wel binnen een termijn van 4 weken na de geboorte van het kind.
  • Heeft werknemer nomaliter in een werkweek ouderschapsverlof, dan mogen deze uren niet van het geboorteverlof afgehaald worden.
Aanvullend geboorteverlof Maximaal vijf keer het aantal werkuren per week Geen loondoorbetaling, uitkering UWV van max. 70% dagloon
  • Het geboorteverlof van één week is reeds opgenomen.
  • Het kind is op of ná 1 juli 2020 geboren
  • Het verlof wordt binnen 6 maanden na de geboorte opgenomen.
Ouderschapsverlof 26 keer de arbeidsduur per week Geen loondoorbetaling, vanaf augustus 2022 gedeelteijke uitkering van het UWV voor de eerste negen weken
  • Gedurende de eerste acht levensjaren van het kind.
  • Moet minimaal 2 maanden voordat het verlof ingaat, aangevraagd worden.
  • Er mag voor elk kind apart ouderschapsverlof opgenomen worden.
  • Het maak niet uit of het een eigen kind of een adoptie-, pleeg- of stiefkind betreft, zolang het kind maar bij de werknemer woont.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Recht Direct.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht Direct zodat zij je goed kunnen informeren. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

Zeer kundig!

Omdat wij ons bedrijf om gingen zetten van een VOF naar een BV kwamen er wat andere regeltjes, algemene voorwaarden, samenwerkingsverbanden etc om de hoek kijken. De dames van Recht Direct hebben dit allemaal keurig voor ons op een rijtje…

- Ronald

Kennis van zaken, snelle reactie.

We werken goed samen met Recht Direct. Het is een laagdrempelige manier om snel juridisch advies in te winnen. We krijgen snel reactie zodat we vervolgens snel kunnen handelen.

- Leon

9

Wij zij nu al enige jaren klant bij Recht Direct en wij hebben fijne ervaringen. De goede en vooral vriendelijke klantenservice helpt direct. Voor de overige vragen zij ze zorgvuldig en goed op de hoogte. De portaal die gratis bij…

- Stockx Klittenband Systemen

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×