fbpx

Blog

Verkeerde toepassing van de AVG. Mag je nu persoonsgegevens verwerken met een commercieel doel?

10-08-2022 - De AP (Autoriteit Persoonsgegevens) houdt toezicht op naleving van de AVG. Uit deze wetgeving blijkt dat je een goede reden moet hebben voor verwerking van de persoonsgegevens. Een van deze redenen is het ‘gerechtvaardigd belang’. Volgens de AP is een puur commercieel belang geen gerechtvaardigd belang. Het verwerken van persoonsgegevens zou in dat geval dan ook niet mogen. Er is erg veel discussie over deze opvatting van de AP. Zo heeft de rechtbank zich al over het vraagstuk gebogen en houd

De vraag:

Mag je persoonsgegevens verwerken wanneer je hier een puur commercieel belang bij hebt?

Het antwoord:

Zowel de rechtbank als de Europese Commissie vindt dat commerciële overwegingen zeker wel een gerechtvaardigd belang bij het verwerken van persoonsgegevens kunnen opleveren. De AP legt zich hier echter nog niet bij neer.

De situatie:

In 2020 legt de AP een videoplatform genaamd VoetbalTV een boete op van 575.000 euro voor het onrechtmatig verwerken van persoonsgegevens. VoetbalTV zond voetbalwedstrijden uit van amateurclubs die aangesloten waren bij het platform. De spelers in het veld waren natuurlijk te zien op de uitgezonde beelden, waardoor een deel van hun persoonsgegevens (via beeld) vrijkwam. De AP stelt dat VoetbalTV bij het uitzenden van de wedstrijden enkel een commercieel belang had en dat dit geen gerechtvaardigd belang is. Hierdoor had VoetbalTV de wedstrijden niet uit mogen uitzenden. VoetbalTV stapt naar de rechter, met succes. De rechter oordeelt dat een zuiver commercieel belang wel voldoende kan zijn. De AP gaat dit besluit aanvechten in hoger beroep.

Onlangs boog ook de Europese Commissie zich over de situatie. De Commissie oordeelde dat de AP een te strikte interpretatie van de AVG hanteert. Door deze strikte interpretatie kan het vrije ondernemerschap in de EU worden belemmerd. Een commerciële instantie zou namelijk alleen persoonsgegevens kunnen verwerken wanneer zij van alle betrokkene toestemming hebben. Zo zou VoetbalTV van iedere speler afzonderlijk toestemming moet krijgen voor het verwerken van hun persoonsgegevens. Dit is praktisch natuurlijk niet mogelijk.

Wat betekent dit nu?

Er is dus nog een hoop discussie over wanneer je nu rechtmatig persoonsgegevens verwerkt. Voor nu lijkt het erop dat een commercieel belang voldoende is. De AP laat het er echter niet bij zitten en gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Wij houden je uiteraard op de hoogte.

Recht Direct helpt echt

Neem contact op met onze juristen voor een vrijblijvend gesprek via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Rechtshulp take-away service

Uurtarief

Voordelig uurtarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

9

Enthousiaste en betrokken medewerkers die snel (kritisch) reageren op juridische vragen en kwesties. Erg laagdrempelig. Je voelt je niet bezwaard om een juridische kwestie voor te leggen (wat je toch niet zo snel bij een advocatenkantoor zou doen...). Ook een…

- Au Care

fijn bedrijf!

Snelle reacties, duidelijke antwoorden!

- Carmen Veltman

8

Prettig

- De Empanada Fabriek

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×