fbpx

Blog

Verplichte CO2-rapportage voor werkgevers vanaf 1 januari 2024

11-07-2023 - Heb je meer dan 100 werknemers? Dan ben je per 1 januari 2024 verplicht om een CO2-rapportage bij te houden. Wat houdt een CO2-rapportage precies in en wat betekent dit voor jou? Dat leggen wij je uit in dit nieuwsbericht.

Wat is de CO2-rapportage?

De CO2-rapportage houdt in dat werkgevers moeten rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun werknemers. Je doet als werkgever ieder jaar een opgave van het totaal door je werknemers gereisde aantal kilometers (met betrekking tot zakelijk verkeer en woon-werkverkeer). Uit deze opgave volgt de CO2-rapportage: een overzicht van alle ingevoerde gegevens en de berekende CO2-uitstoot.

 

Voor wie?

  • Verplicht: werkgevers met meer dan 100 werknemers.
  • Vrijwillig: werkgevers met maximaal 100 werknemers.

 

Gegevens van de vrijwillige indieners worden niet naar de omgevingsdienst gestuurd. Die gegevens worden (anoniem) gebruikt voor onderzoek, wanneer de vrijwillige indiener daar toestemming voor geeft.

 

Wanneer?

De verplichting gaat gelden vanaf 1 januari 2024. De gegevens van het voorgaande jaar moeten voor 1 juli worden gerapporteerd. De gegevens over het jaar 2024 moeten dus uiterlijk op 30 juni 2025 worden gerapporteerd. Daarbij is het al mogelijk om vrijwillig gegevens in te dienen.

 

Welke gegevens moet je rapporteren?

Je moet de jaarkilometers per vervoersmiddel en brandstoftype voor het woon- en werkverkeer van je werknemers invoeren. Je hoeft dus niet de CO2-uitstoot bij te houden. De CO2-uitstoot wordt berekend via het digitale formulier waar je de jaarkilometers invoert.

 

Voor een aantal gevallen hoef je geen jaarkilometers in te vullen:

  • Zakelijk vervoer met voertuigen met grijze kentekens of speciaal aangepaste voertuigen. Bijvoorbeeld een bestelbusje of een vrachtwagen.
  • Ritten van nood- en hulpdiensten.
  • Wanneer het vervoer bedoeld is voor het vervoeren van personen tegen betaling. Bijvoorbeeld een taxichauffeur of treinconducteur.
  • Privégebruik van bedrijfswagens en leaseauto’s.

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?

Wanneer je meer dan 100 werknemers hebt, moet je vanaf 1 januari 2024 de jaarkilometers van je werknemers gaan bijhouden en indienen. Wellicht houd je de gemaakte jaarkilometers van je werknemers nog niet (volledig) bij. In dat geval moet de administratie worden uitgebreid. Het is daarom van belang dat je goed bent voorbereid op de wetswijziging die 1 januari 2024 ingaat.

 

 

Schakel Recht Direct in

Heb je vragen over deze nieuwe wet? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×